Παναγιώτα Κατεβαίνη

Παναγιώτα Κατεβαίνη ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Ψυχολόγος

Average Reviews

Βιογραφικό

Από μικρή ηλικία ήθελα να γίνω γιατρός. Κάθε φορά, λοιπόν, που ρωτούσαν τη δεκάχρονη Γιώτα «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;», απαντούσα «Γιατρός!» και εξηγούσα «Γιατί θέλω να θεραπεύω τους ανθρώπους και να τους σώζω τη ζωή». Μεγαλώνοντας, όμως, άρχισα να παρατηρώ τους αγαπημένους μου ανθρώπους και συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει μόνο η σωματική ασθένεια. Υπάρχει κάτι βαθύτερο, οι σκέψεις και τα συναισθήματα, τα οποία μας επηρεάζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο συνήθως νομίζουμε. Δεν αρκεί οι άνθρωποι να έχουν τη σωματική τους υγεία για να αισθάνονται καλά. Χρειάζονται ψυχική ηρεμία, συμφιλίωση με τον εαυτό τους και φροντίδα των τραυμάτων της ψυχής τους, καθώς αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα οδηγούν στην ψυχική ασθένεια, η οποία έχει επιπτώσεις στη σωματική υγεία.

Οι σκέψεις αυτές με οδήγησαν στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου εκεί ένιωθα ότι χρειαζόμουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες γνώσεις σε ποικίλα θέματα. Για το λόγο αυτό συμμετείχα σε πολλά σεμινάρια με ένα μεγάλο εύρος θεμάτων όπως προαγωγή ψυχικής υγείας, θετική ψυχολογία, οικογένεια και ρόλοι, κατάθλιψη, άγχος, ΔΕΠ-Υ, ειδική αγωγή, εξαρτήσεις, δεοντολογία και ηθική, διαπροσωπικές σχέσεις, μετατραυματική ανάπτυξη, αυτισμός, επιθετικότητα κ.α.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην Ψυχολογία και με αφορμή την πρακτική μου άσκηση στο Β’ Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού θέλησα να επεκτείνω περισσότερο τις γνώσεις μου στην Ειδική Αγωγή, προκειμένου να μπορώ να παρέχω βοήθεια και υποστήριξη σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Αυτή μου η επιθυμία με οδήγησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής και στο Εργαστήριο Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου παρακολούθησα ένα ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: Ειδική Αγωγή και Ψυχολογία – Νευροψυχολογία (Διάγνωση - Θεραπεία - Αποκατάσταση).

Με αυτό τον τρόπο εμβάθυνα στους τρόπους αξιοποίησης των δυνατοτήτων των παιδιών, τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα, τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος,τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, τον εθισμό στο διαδίκτυο, τη μουσικοθεραπεία, την αξιολόγηση, διάγνωση και αποκατάσταση γνωστικών και μαθησιακών διαταραχών κ.α.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών προσέφερα εθελοντική εργασία στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ) του Δήμου Παλλήνης, όπου γνώρισα τις δυσκολίες της καθημερινότητας αλλά και τις ιδιαίτερες δυνατότητες ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και τους προβληματισμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς τέτοιων ατόμων και συνέβαλα στη δημιουργική απασχόληση των ατόμων αυτών, την ενημέρωση και υποστήριξη των γονέων τους.

Επίσης, προσέφερα εθελοντική εργασία στο Α’ Οικοτροφείο Αττικής της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.), όπου και εκεί γνώρισα την καθημερινότητα, τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες ψυχικά πασχόντων ατόμων και συνέβαλα στην επανένταξή τους στην κοινότητα, τη βελτίωση της ποιότητας των ψυχοσυναισθηματικών τους σχέσεων και την εξέλιξη της λειτουργικότητάς τους.

Αφότου ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ψυχολογία επέλεξα το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, όπου ειδικεύομαι στη Συστημική Προσέγγιση στην Ατομική, Οικογενειακή και Ομαδική Ψυχοθεραπεία. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τις απαιτήσεις του γονεϊκού ρόλου και την αναγκαιότητα υποστήριξης των γονέων εκπαιδεύτηκα στο συντονισμό Ομάδων Σχολών Γονέων σύμφωνα με το εξελικτικό σύστημα της Μαρίας Χουρδάκη, στο Πρόγραμμα Γονικής Ταυτότητας και Γονικού Συναισθηματικού Αλφαβητισμού της Βασιλικής Παππά από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων.

Δε θα μπορούσα να παραβλέψω τις προκλήσεις της εφηβείας και τη σπουδαιότητα της συμβουλευτικής των εφήβων σε βασικά θέματα διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους. Για το λόγο αυτό εκπαιδεύτηκα και στο συντονισμό Ομάδων Συμβουλευτικής Εφήβων από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων. Συνεχίζω, βέβαια, να παρακολουθώ σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια σε θέματα Ψυχολογίας και Ψυχικής Υγείας.

Έχω εργαστεί και εργάζομαι σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών, σε Ιδιωτικά και Δημόσια Σχολεία όλων των βαθμίδων. Επίσης, παρέχω υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής στο ιδιωτικό μου γραφείο στη Νέα Σμύρνη.

Με στόχο την προσωπική και την επαγγελματική μου ανάπτυξη συμμετέχω σε θεραπευτική ομάδα και λαμβάνω συστηματικά εποπτεία.
Και το ταξίδι της προσωπικής μου ανάπτυξης συνεχίζεται…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Κάνε online κράτηση

Map

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ