Παιδί και Παιδικός Σταθμός

Κατερίνα Ζησοπούλου | Ψυχολόγος MSc – HR Consultant

Ήρθε η στιγμή να πάει το παιδί μου στον Παιδικό Σταθμό…

Πού βοηθά το παιδί ο παιδικός σταθμός, με ποια κριτήρια επιλέγω τον κατάλληλο χώρο, πώς θα είναι η προσαρμογή τις πρώτες μέρες;

Ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι Παιδικοί Σταθμοί όλης της χώρας. Έχω λάβει πολλές ερωτήσεις μαμάδων σχετικά με το θεσμό της πρώτης επαφής του παιδιού με το σχολείο. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις θα προσπαθήσω να αναλύσω στο σχετικό μου άρθρο.

«Πού θα βοηθήσει το παιδί μου ο παιδικός σταθμός;»

Αρχικά, οι παιδικοί σταθμοί αναπτύχθηκαν ως μια λύση ανάγκης για την εργαζόμενη μητέρα μέσα στην οικογένεια. Πλέον, όμως, έχουν εξελιχθεί ως ένα περιβάλλον που βοηθά στην κοινωνικοποίηση και στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για το παιδί. Επιπλέον, η προσχολική εκπαίδευση βοηθά το παιδί να μην νιώθει μόνο του, αφού οι συναντήσεις με άλλα παιδιά συγγενών και φίλων γίνονται όλο και πιο αραιές, λόγω της σημερινής κατάστασης που βιώνουμε.

Το παιδί μαθαίνει να προσαρμόζεται σε μια ομάδα, να ανταλλάσσει, να μοιράζεται τα πράγματά του. Παύει να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και απομακρύνεται από την υπερπροστασία των γονέων του, σημαντικό για τα μοναχοπαίδια. Αρχίζει τα «γιατί», η μέρα του αποκτά ρυθμό, μαθαίνει να εξυπηρετεί τον εαυτό του, κάνει βασικά βήματα προς την αυτονομία και την υπευθυνότητα. Δημιουργεί φιλίες, εκφράζει συναισθήματα μαθαίνει ότι δεν μπορεί πάντα να κερδίζει.

«Πως θα κάνω την κατάλληλη επιλογή του παιδικού σταθμού;»

Η σωστή επιλογή παιδικού σταθμού είναι σημαντική για την πορεία ανάπτυξης του παιδιού αφού εκεί περνάει αρκετές ώρες της ημέρας και ο κάθε γονιός πρέπει να είναι προσεκτικός στην επιλογή αυτή. Τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του παιδιού παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Κάθε παιδί, από τη στιγμή που γεννιέται έχει ποικίλες ικανότητες οι οποίες, για να εξελιχθούν, θα πρέπει – μέσω του κατάλληλου περιβάλλοντος οικογενειακού και κοινωνικού – να προσφερθούν στο παιδί με τα κατάλληλα ερεθίσματα. Μερικοί από τους στόχους της προσχολικής εκπαίδευσης είναι να κάνει το παιδί να νιώθει στο χώρο του σχολείου ασφάλεια, στοργή, εμπιστοσύνη, ελευθερία κινήσεων καθώς και να παίζει, να ψυχαγωγείται και τελικά να μαθαίνει.

Μερικά από τα κριτήρια επιλογής του παιδικού σταθμού είναι η απόσταση από το σπίτι, ο χώρος να είναι κατάλληλος για παιδιά βαμμένος και διακοσμημένος, να διαθέτει κήπο ή εξωτερικό χώρο απαραίτητο για την εκτόνωση, η ασφάλεια του χώρου καθώς και η καθαριότητα είναι επίσης απαραίτητα στοιχεία για την τελική επιλογή.

Το σημαντικότερο ενδιαφέρον του κάθε γονέα, τη στιγμή που θα επιλέξει τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του, θα πρέπει να επικεντρωθεί και στο προσωπικό του σταθμού, στην ευαισθησία του, που αρχικά θα φανεί από τον τρόπο που θα προσεγγίσει τον γονέα και πώς θα ενημερωθεί για το παιδί. Η συνεργασία του σταθμού με έναν ψυχολόγο ο οποίος θα βοηθήσει στην εξέλιξη ή στην συμπεριφορά του παιδιού καθώς και η συνεργασία με παιδίατρο για την διασφάλιση της σωματικής υγείας είναι εξίσου σημαντική. Το πρόγραμμα ημερήσιων δραστηριοτήτων πρέπει να είναι ζωηρό, ευέλικτο, πλούσιο και να παρέχει εποπτικό υλικό στα παιδιά και να εξάπτει την δημιουργικότητά τους. Τέλος, ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τμήμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το δέκα έτσι ώστε να  πάρχει ο σωστός έλεγχος και χρόνος ενασχόλησης.

Η ένταξη ενός παιδιού σε έναν παιδικό σταθμό σημαίνει ότι το παιδί έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, συνεννοείται με το περιβάλλον και σίγουρα δε θα πρέπει να συμπίπτει με κάποιο σημαντικό γεγονός όπως μπορεί να είναι η γέννηση άλλου παιδιού ή ο χωρισμός των γονέων διότι σε αυτήν περίπτωση μπορεί να νιώσει ότι η οικογένειά του το «ξεφορτώνεται» στο σταθμό.

«Πώς θα προσαρμοστεί το παιδί μου στον παιδικό σταθμό;»

  • Πρώτα θα πρέπει ο γονιός να προσαρμοστεί στην ιδέα του αποχωρισμού, να αποβάλλει ενοχές όπως «από τόσο μικρό θα το βάλω στα βάσανα;».
  • Θα πρέπει να δείξετε εμπιστοσύνη στον παιδαγωγό ο οποίος θα φροντίσει για την μάθηση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε το έργο του παιδαγωγού να γίνει πιο εύκολο.
  • Δείξτε στο παιδί σας ότι του έχετε εμπιστοσύνη, ενθαρρύνετέ το να ενταχθεί στο νέο του περιβάλλον και να είστε αποφασιστικοί στον αποχαιρετισμό του.

Είναι σημαντικό, οι γονείς να σέβονται την προσφορά και το έργο των νηπιαγωγών. Πιθανότατα, στον παιδικό σταθμό να εντοπιστούν και προβλήματα που ίσως ταλαιπωρήσουν τα παιδιά και τους γονείς, για αυτό συνίσταται να μην χάνεται η επαφή και η παρακολούθηση της εξέλιξης σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Για το Your Therapist,

Κατερίνα Ζησοπούλου | Ψυχολόγος MSc – HR Consultant

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print