Οι “Πρώτες Βοήθειες” αντιμετώπισης του άγχους

Κατερίνα Ζησοπούλου | Ψυχολόγος MSc – HR Consultant

Το άγχος δεν είναι προνόμιο κάποιας συγκεκριμένης ομάδας του πληθυσμού. Καθημερινά, όλοι μας βιώνουμε διάφορες δυσκολίες και προσαρμοζόμαστε συνεχώς στις νέες συνθήκες. Μερικές από τις σκέψεις που μπορεί να κάνει ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να είναι:

«Δεν μπορώ να ανταπεξέλθω με τόσο φόρτο εργασίας σήμερα»

«Θέλω χρόνο για να ξεχάσω τη δουλειά όταν γυρίζω σπίτι»

«Από τότε που άρχισα να νιώθω τέτοιο άγχος αντιμετωπίζω θέματα με τον/την σύντροφό μου»

«Δε μου μένει χρόνος για διάλειμμα»

Όσο αισθανόμαστε ότι ελέγχουμε την κατάσταση, όλα πάνε καλά. Όταν αρχίζουμε να νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο, ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ό,τι πρέπει να κάνουμε, αρχίζουμε να εκδηλώνουμε συμπτώματα άγχους. Το αν θα αντιδράσουμε θετικά ή αρνητικά στο άγχος, εξαρτάται από το αν θεωρούμε την εργασία πρόκληση ή απειλή.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι το άγχος δεν το δημιουργεί μια κατάσταση που μπορεί να βιώνουμε. Η δική μας τοποθέτηση απέναντι στην κατάσταση θα καθορίσει αν θα αντιδράσουμε με άγχος ή όχι. Όπως, όταν αντιμετωπίζω τις πανελλήνιες εξετάσεις σαν απειλή, έχω μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας από κάποιον που τις αντιμετωπίζει ως πρόκληση. Το γεγονός ότι έχω φόρτο εργασίας δε σημαίνει ότι από το άγχος μου θα έχω αϋπνίες.

Συμπτώματα άγχους

Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί με φυσικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, δύσπνοια, υπερφαγία ή απώλεια όρεξης, υπερβολικό κάπνισμα, προβλήματα στον ύπνο ή σεξουαλικά προβλήματα κ.α. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και με νοητικά συμπτώματα όπως αναποφασιστικότητα, συναισθήματα απογοήτευσης, επιθετικότητας, έλλειψη συγκέντρωσης, κατάθλιψη κ.α.

Συμβουλές αντιμετώπισης του άγχους

  • Αποσυρθείτε από αυτό που κάνετε και καθίστε κάπου.
  • Πάρτε βαθιά ανάσα και κλείστε τα μάτια κατά την εκπνοή.
  • Συνεχίστε με άλλη μια βαθιά ανάσα, πάντα με την κοιλιά και χαλαρώστε το σώμα σας (δόντια, ώμους, παλάμες).
  • Εισπνεύστε βαθιά κρατώντας την αναπνοή σας, μετρώντας έως το πέντε και εκπνεύστε. Επαναλάβετε τουλάχιστον πέντε φορές.

Η παραπάνω άσκηση βοηθά να ξεπεράσετε τα συμπτώματα, να σκεφτείτε καθαρά και τελικά να ηρεμήσετε.

Για το Your Therapist,

Κατερίνα Ζησοπούλου | Ψυχολόγος MSc – HR Consultant

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print