Μαρία Νικολακάκου ‘Η Διαισθητική διατροφή ΔΕΝ είναι ακόμα μια δίαιτα αλλά μια ολιστική προσέγγιση΄

Η Μαρία Νικολακάκου Μ.Sc.A. Διατροφολόγος, Ηolistic Life & Health Coach, Εναλλακτική θεραπεύτρια, μιλά στην ομάδα του Your Therapist!

-Πότε και πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την διατροφολογία και το holistic health coaching?

Με τη διατροφολογία ασχολήθηκα πρώτη φορά το 2009 όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ( Α.Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλονίκης. Ο λόγος που δήλωσα τη συγκεκριμένη σχολή ήταν διότι ήθελα να μάθω περισσότερα σχετικά με την υγεία, την επίδραση του φαγητού στο ανθρώπινο σώμα και τρόπους ώστε να μπορέσω να κατανοήσω «τι έφταιγε» που ήμουν πάντα ένα άτομο με μεγαλύτερο σώμα. Μιας και στην οικογένειά μου υπήρχαν άτομα που αντιμετώπιζαν αντίστοιχα θέματα βάρους, ένιωσα ότι ήθελα να σπουδάσω το αντικείμενο ώστε να μπορέσω να βοηθήσω τον εαυτό μου -πρωτίστως- αλλά και άλλους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν θέματα αυξημένου σωματικού βάρους ή γενικότερα εικόνας σώματος. Προσπαθούσα να βρω απαντήσεις για ένα θέμα που με προβλημάτιζε σχεδόν από παιδική ηλικία.


Στη συνέχεια, το 2015 μετανάστευσα στο Μόντρεαλ, Καναδά  για να ξεκινήσω τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο McGill University πάνω στη Διατροφή του Ανθρώπου και Διαιτολογία. Ο λόγος ήταν ότι ήθελα περαιτέρω γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Παρόλα αυτά, συνέχιζα να μην έχω πάρει τις απαντήσεις/λύσεις που έψαχνα σχετικά με τη διαχείριση βάρους.
Μετά από πολλή εσωτερική δουλειά, μια υπαρξιακή κρίση κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού και διάλειμμα 1 έτους, συνειδητοποίησα ότι έψαχνα κάτι παραπάνω, μια πιο ολιστική προσέγγιση για την υγεία. Έτσι, άφησα το ένστικτό μου να με οδηγήσει και μπήκαν στο δρόμο μου η Διαισθητική διατροφή (Intuitive Eating), το Life Coaching και ενεργειακές θεραπείες (Ρέικι και Theta Healing). Όλα τα παραπάνω εργαλεία με βοήθησαν πραγματικά και ουσιαστικά στη ζωή μου. Πήρα απαντήσεις που έψαχνα για χρόνια, είδα την αξία μιας ολιστικής προσέγγισης και έκτοτε θέλω να μοιραστώ μια εναλλακτική θεραπευτική οπτική με τον κόσμο και τους πελάτες μου!

Τι ακριβώς είναι η διαισθητική διατροφή; Ποια η διαφορά της προσέγγισης σας από τους υπόλοιπους διατροφολόγους;

Η Διαισθητική Διατροφή είναι μια επιστημονικά αποδεδειγμένη προσέγγιση που δημιουργήθηκε από δύο διατροφολόγους των Η.Π.Α, την Evelyn Tribole και την Elyse Rensch. Οι βασικές της αρχές είναι η απόρριψη την νοοτροπίας της δίαιτας και η εμπιστοσύνη στην εσωτερική σοφία του σώματός μας και στο φαγητό. Διέπεται από 10 αρχές οι οποίες μας καθοδηγούν στο ταξίδι της επανασύνδεσης με το σώμα μας, με τις εσωτερικές διεργασίες της πείνας και του κορεσμού και με την κίνηση του σώματός μας.

Θέλω να τονίσω ότι ο Διαισθητικός τρόπος διατροφής ΔΕΝ είναι δίαιτα ή πρόγραμμα διατροφής. Είναι μια ολιστική προσέγγιση που μας βοηθάει να έρθουμε ξανα σε επαφή με το μέσα μας, να το αγαπήσουμε, κάτι που φυσικά θα οδηγήσει στο να αγαπήσουμε το έξω μας.

‘Η Διαισθητική διατροφή ΔΕΝ είναι ακόμα μια δίαιτα αλλά μια ολιστική προσέγγιση΄

Η βασική διαφορά της προσέγγισής μου σε σχέση με άλλους διατροφολόγους είναι ότι δεν υποστηρίζω τις δίαιτες, το ζύγισμα, την καταμέτρηση θερμίδων ή οτιδήποτε άλλο είναι κομμάτι της κουλτούρας της δίαιτας. Βοηθάω τους ανθρώπους να γίνουν πιο διαισθητικοί και να ανακαλύψουν τους λόγους που έχουν αποσυνδεθεί τόσο από το σώμα τους. Η οποιαδήποτε αλλαγή βάρους δεν είναι σκοπός του Διαισθητικού τρόπου διατροφής αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυτού. Το βασικότερο είναι να αποκτήσουμε συμπόνοια για τον εαυτό μας και να σταματήσουμε να του στερούμε μια βασική του ανάγκη – το φαγητό.

Πως εντάσσετε τις ενεργειακές θεραπείες στην μέθοδό σας; 

Οι ενεργειακές θεραπείες που χρησιμοποιώ είναι το Theta Healing και το Usui Reiki. Τις χρησιμοποιώ στις coaching συνεδρίες είτε ως βασικό εργαλείο για την επίλυση των περιοριστικών πεποιθήσεων του πελάτη είτε ως συμπληρωματικό εργαλείο για ενεργειακό καθαρισμό και εσωτερική γαλήνη. Εξαρτάται από τα θέλω και τις ανάγκες του κάθε πελάτη, οι συνεδρίες είναι πλήρως εξατομικευμένες και ανθρωποκεντρικές.

Ποιο είναι το πιο συχνό αίτημα των ανθρώπων που σας προσεγγίζουν;

Συνήθως δουλεύω με ανθρώπους που έχουν κουραστεί από τη νοοτροπία της δίαιτας και τη χρόνια προσπάθεια για αλλαγή του σωματικού τους βάρους και της εικόνας τους, καθώς και άτομα με συναισθηματική υπερφαγία τα οποία θέλουν να ξεφύγουν από αυτό το χρόνιο μοτίβο.

Επίσης, δουλεύω με ανθρώπους που νιώθουν «μπλοκαρισμένοι» στη ζωή τους και θέλουν μια ώθηση για να προχωρήσουν μπροστά, να ανακαλύψουν τον σκοπό τους, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να είναι υγιείς ολιστικά – σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά, πνευματικά και κοινωνικά!

Σε γενικές γραμμές, υποστηρίζω τους πελάτες μου στο ταξίδι της αυτό-βελτίωσης και αυτο-ίασής τους μέσω προσεγγίσεων όπως η Διαισθητική διατροφή, το life coaching, οι ολιστικές θεραπείες, το Theta Healing και το Usui Reiki.

Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που θέλει να σας επισκεφτεί να αλλάξει τις συνήθειες του και πόσος χρόνος θα του πάρει; 

Μια αλλαγή συμπεριφοράς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά, σε τι στάδιο αλλαγής βρίσκεται κανείς. Δεν είναι όλοι έτοιμοι για αλλαγές τη στιγμή που ξεκινούν τις συνεδρίες μαζί μου. Βασικός παράγοντας είναι ποιες περιοριστικές πεποιθήσεις κρύβονται στο υποσυνείδητο που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να επέλθει αλλαγή συμπεριφοράς. Ένας άλλος παράγοντας είναι το πόσο μεθοδικός είναι κανείς στο να εφαρμόσει τις αλλαγές στην πράξη.

Σε γενικές γραμμές, προσωπικά συστήνω πακέτα 3 μηνών τουλάχιστον για να μπορέσει κανείς να βιώσει αλλαγές στη ζωή του και να έρθει πιο κοντά στους στόχους του. Από εκεί και πέρα είναι στην κρίση του καθενός το πόση υποστήριξη χρειάζεται μέχρι να νιώσει ότι μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνος του. Ο στόχος είναι, για όσους δουλεύουν μαζί μου, να έχουν αποκτήσει τα εργαλεία ώστε να μπορέσουν να είναι αυτόνομοι, αλλά προφανώς, ο κάθε άνθρωπος διαφέρει στο πόσο χρόνο χρειάζεται με κάποιον coach μέχρι να φτάσει εκεί.

Δημιουργήστε μια εικόνα για να μας περιγράψετε το κέρδος που αποκομίζει κάποιος ολοκληρώνοντας τις συνεδρίες μαζί σας. Ποια θα ήταν αυτή η εικόνα;

Σε γενικές γραμμές, οι ολιστικές προσεγγίσεις στοχεύουν σε όλες της πτυχές της υγείας – σωματική, συναισθηματική, νοητική, πνευματική, κοινωνική. Όταν όλες αυτές οι πτυχές της υγείας είναι ισορροπημένες, τότε μόνο ο άνθρωπος μπορεί να ευημερήσει και να ξεφύγει από τη κατάσταση επιβίωσης.

Μετά την ολοκλήρωση ενός 3μηνου προγράμματος μαζί μου, ο πελάτης αισθάνεται δυνατός, σίγουρος για τον εαυτό του και για τα επόμενά του βήματα, είναι πιο συνειδητός σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, κατανοεί ότι όλα τα κομμάτια της προσωπικής του υγείας είναι αλληλένδετα και το ένα επηρεάζει το άλλο, νιώθει ηρεμία και γαλήνη, διαχειρίζεται καλύτερα το καθημερινό στρες, αντιμετωπίζει τη ζωή με μια θετική οπτική και κατακλύζεται από θετικά συναισθήματα, όπως αγάπη, ευγνωμοσύνη, συμπόνοια, χαρά, και υλοποιεί τους στόχους του με μεγαλύτερη ευκολία!

Πού/πώς πραγματοποιούνται οι συνεδρίες σας;

Οι συνεδρίες μου πραγματοποιούνται κατά βάση μέσω διαδικτύου. Στην παρούσα φάση, τα δια ζώσης ραντεβού, δεδομένου ότι κατοικώ στο Μόντρεαλ του Καναδά τα τελευταία 5 χρόνια, γίνονται στο γραφείο μου στο Μόντρεαλ. Όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα, το οποίο είναι για μερικούς μήνες το χρόνο, βλέπω και πελάτες στην Αθήνα. Για όποιον/α θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου, παραθέτω τους συνδέσμους από τα social media μου:


www.facebook.com/marianikolakakouholistichealth

www.instagram.com/marianikolakakouholistichealth

Δες περισσότερα για την Μαρία Νικολακάκου, M.Sc.A. εδώ

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print