Ζερβακάκη Μαρία- Ζερβάκη Ράνια ”Σκοπός μας…η εκπαίδευση του εγκεφάλου”

Η Ζερβακάκη Μαρία και η Ζερβάκη Ράνια  μιλούν στην ομάδα του Your Therapist!

-Τι είναι η Νευροανάδραση;

Η Νευροανάδραση είναι μία καινοτόμα και ελπιδοφόρα επιστημονική μέθοδος. Η φιλοσοφία της είναι ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να μάθουν οτιδήποτε σχετίζεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου τους αρκεί να έχουν τη σωστή πληροφόρηση και τροφοδότηση. Η αρχή αυτή ισχύει για οτιδήποτε προσπαθούμε να μάθουμε. Σκεφτείτε τη διαδικασία εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας ή του ποδηλάτου. Η συνεχής αντίληψη και πληροφόρηση για την τωρινή μας κατάσταση αλλά και για τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε παίζει καθοριστική σημασία στην τελική έκβαση των στόχων μας. Στην περίπτωση, όμως, των λειτουργιών του νευρικού μας συστήματος η πληροφόρηση δεν μπορεί να είναι άμεση διότι αυτές οι λειτουργίες εκτελούνται αυτόματα και ασυνείδητα. Επομένως, όταν κάποια από αυτές τις λειτουργίες έχει απορυθμιστεί είναι δύσκολο να αποκατασταθεί από το ίδιο το άτομο διότι η πληροφόρηση που έχει το άτομο είναι ανύπαρκτη. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η Νευροανάδραση. Στη Νευροανάδραση οι αισθητήρες τοποθετούνται στο φλοιό του εγκεφάλου και το λογισμικό μετατρέπει σε οπτικά και ηχητικά σήματα την εγκεφαλική λειτουργία με τέτοιο τρόπο (μορφή παιχνιδιού/dvd) ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να δει τον ίδιο του τον εαυτό σε δράση. Άμεσα παίρνει πληροφορίες σε περισσότερο ή λιγότερο παραγωγικά στάδια. Σκεφτείτε το σαν έναν ηλεκτρονικό καθρέπτη. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι επαρκείς για να «αναγκάσουν» τον εγκέφαλο να εμπλακεί σε μια διαδικασία τροφοδότησης, αντίληψης, εκπαίδευσης και αλλαγής. Αν πάρουμε για παράδειγμα τη διαδικασία της προσοχής, ένα παιδί ή ένας ενήλικας που αντιμετωπίζει δυσκολίες συγκέντρωσης, αργά ή γρήγορα, με ήπιο ή επώδυνο τρόπο, θα τις αντιληφθεί. Αυτού του είδους η τροφοδότηση μπορεί να μην είναι αποτελεσματική διότι είναι αργή και σποραδική. Όταν, όμως, ο εγκέφαλός μας βλέπει τον εαυτό του σε δράση, μαθαίνει πώς να ρυθμίζει καλύτερα τη σκέψη μας, τα συναισθήματά μας, τα σωματικά μας συμπτώματα και τη συμπεριφορά μας.

Σκοπός της Νευροανάδρασης είναι να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα και έπειτα να παγιώσει αυτή τη σωστή λειτουργία, αφού έχει ήδη μειώσει ή εξαλείψει τα συμπτώματα.

Επομένως ο στόχος της Νευροανάδρασης είναι να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο ώστε να μπορεί να αυτορυθμίζεται.

   

-Πως αποφασίσατε να κάνετε αυτή τη συνεργασία;

Γνωριστήκαμε τηλεφωνικά το 2007 καθώς δουλεύαμε για την ίδια εταιρεία σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Το 2009, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε κάτω από την ίδια στέγη και είδαμε πως η χημεία μας ταιριάζει επαγγελματικά αλλά και φιλικά. Είμαστε όσο πρέπει διαφορετικές ώστε να φτάνουμε να συμπληρώνουμε η μία την άλλη. Ας μας επιτραπεί η έκφραση πως ήταν μία καρμική και ευτυχής συγκυρία αυτή η γνωριμία. Το 2011, κάποια ζητήματα μας ώθησαν στην απόφαση να παραιτηθούμε και να ανοίξουμε το ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε- Νευροανάδραση. Η οικονομική κρίση δε μας πτόησε και ακόμη πιστεύουμε πως είναι η καλύτερη επαγγελματική απόφαση που έχουμε πάρει στη ζωή μας! Απολαμβάνουμε τον χώρο μας, τους ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά και θα μας βρείτε πάντα με όρεξη, χαρά και επαγγελματισμό να σας εκπαιδεύουμε στην αυτορρύθμιση του εγκεφάλου σας με τους πιο εξελιγμένους ηλεκτροεγκεφαλογράφους εκπαίδευσης!  

-Ποια είναι τα πεδία εφαρμογής αυτής της μεθόδου;

Η Νευροανάδραση μπορεί να εφαρμοστεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών, των διαταραχών της διάθεσης, στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αλλά και στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα. Έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, των διαταραχών ύπνου, και συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και ασθενών που εμφανίζουν νευρολογικές παθήσεις, όπως άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία ή αναρρώνουν από ισχαιμικά επεισόδια ή εγκεφαλικές κακώσεις. Η Νευροανάδραση είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος προς την καλύτερη ποιότητα της ζωής ακόμη και αν δεν υφίσταται κάποια διαταραχή. Για αυτό το λόγο ενδείκνυται για βελτιστοποίηση ταλέντων ή ακόμη και για στελέχη επιχειρήσεων αλλά και άλλους ανθρώπους που θα ήθελαν απλά να βάλουν κάποια πράγματα σε τάξη, να μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερα την καθημερινότητα και να έχουν καλύτερη συναίσθηση της πραγματικότητας και των προτεραιοτήτων τους.

-Πόσες συνεδρίες χρειάζεται κάποιος για να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί;

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται τόσο από την ίδια τη φύση της οποιασδήποτε δυσλειτουργίας ή διαταραχής όσο και από την ευπλαστότητα του εκάστοτε εγκεφάλου. Το μέγιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται ακολουθώντας τη συχνότητα και την ποσότητα των συνεδρίων που υποδεικνύουν οι θεραπευτές. Η δέσμευση στη διαδικασία αυτή όσον αφορά τη συχνότητα και το σύνολο των συνεδριών είναι, ίσως, ο σημαντικότερος παράγοντας για την μονιμοποίηση των επιτευγμένων αποτελεσμάτων και πρόκειται για εξατομικευμένες μεταβλητές.  Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός των συνεδριών που χρειάζεται κάποια διαταραχή. Συνήθως, όμως, υπάρχει ένα μέσο όρο.                     Οι θεραπευόμενοι μπορεί να αισθανθούν διαφορά ακόμη και από τις πρώτες φορές ή το πολύ μέσα στις πρώτες 15 συνεδρίες. Για να μονιμοποιηθεί, όμως, το οποιοδήποτε αποτέλεσμα χρειάζονται τουλάχιστον 45 συνεδρίες.

-Ποιά είναι η διαδικασία για κάποιον που έρχεται πρώτη φορά σε εσάς;

Η πρώτη συνάντηση στον χώρο μας είναι “αναγνωριστική” και από τις δύο πλευρές. Η συνεδρία αυτή δίνεται δωρεάν για όλους, κατόπιν ραντεβού, και αποσκοπεί στη λήψη ιστορικού και στην εξατομικευμένη ενημέρωση σχετικά με τη μέθοδο της Νευρονάδρασης. Αν συμφωνήσουμε και από τις δύο πλευρές να συνεχίσουμε, τότε σε άλλη συνεδρία γίνεται η αξιολόγηση. Η διαδικασία της αξιολόγησης περιλαμβάνει ηλεκτροεγκεφαλογραφική μέτρηση, το ηλεκτρονικό τεστ QIK-CPT, ερωτηματολόγια- αν χρειαστεί- και αποτελέσματα. Υπάρχουν περιπτώσεις που το πρώτο ραντεβού και η αξιολόγηση γίνονται μαζί αλλά αυτό συμβαίνει, πάντα, μετά από συνεννόηση. Μετά τα αποτελέσματα, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει τις συνεδρίες του με τη Νευροανάδραση.                       

 -Τι γίνεται αν κάποιος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή; Μπορεί να κάνει και Νευροανάδραση;

Ο θεραπευόμενος που χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, συνεχίζει την αγωγή του κανονικά. Με την επιτυχή εκπαίδευση στη Νευροανάδραση τα φάρμακα που έχουν στόχο τη λειτουργία του εγκεφάλου συνηθίζεται να χρειάζονται σε μικρότερες δόσεις ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι, πλέον, απαραίτητα (αφού έχουν γίνει οι ανάλογες συνεδρίες) με δεδομένο ότι ο εγκέφαλος αναλαμβάνει τώρα περισσότερο ρόλο στην αυτορρύθμιση του. Ο θεράπων ιατρός και μόνο είναι ο αρμόδιος να χειριστεί τη φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με την εξέλιξή του ασθενούς. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό οι Ιατροί – Ψυχίατροι/Νευρολόγοι που παρακολουθούν το εκάστοτε άτομο να γνωρίζουν για τη Νευροανάδραση όταν το ίδιο την έχει επιλέξει ως συμπληρωματική μέθοδο θεραπείας. Εμείς, είμαστε σε συνεχή συνεργασία με Ψυχίατρο Ενηλίκων, Παιδοψυχίατρο και Νευρολόγο ενημερωμένους για τη μέθοδο, καθώς και φροντίζουμε να ενημερώνουμε και κάθε άλλο Θεραπευτή που είναι σε συνεργασία με τους θεραπευόμενούς μας. Σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο αποτέλεσμα.

-Πως αντιλαμβάνεστε την έννοια του ευ ζην;

Ευ ζην! Θα μπορούσαμε να γράψουμε και ολόκληρο άρθρο για αυτό αλλά θα προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε με λίγα λόγια. Το ευ ζην είναι τρόπος ζωής. Είναι τρόπος αντίληψης της ζωής. Με τα πιο απλά λόγια θα λέγαμε ότι αυτός που απολαμβάνει την ευζωία δεν είναι από συγκεκριμένο κοινωνικό στρώμα.

Η ευζωία βιώνεται με το να είσαι καλά με αυτά που ήδη έχεις. Να δίνεις νόημα στην ήδη υπάρχουσα ζωή σου. Ακόμη και μέσα από τις κακοτοπιές να βρίσκεις το μάθημα και να το κάνεις μονοπάτι προς τα όνειρά σου και την επίτευξη της καλύτερης ποιότητας της ζωής σου.

Η αποδοχή αυτού που οι ίδιοι είμαστε, ίσως είναι το πρώτο σκαλοπάτι για το ευ ζην. Από κει και έπειτα, μπορούμε να φέρουμε κοντά μας τα πράγματα που μας δίνουν ανάταση και ψυχική ηρεμία. Με τον ίδιο τρόπο, απομακρύνουμε και εκείνα που δε μας ταιριάζουν. Η Νευροανάδραση είναι μία μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την πορεία. 
Δείτε περισσότερα για την Ζερβακάκη Μαρία και την Ζερβάκη Ράνια εδώ

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print