Υπάρχει τρόπος να βρούμε το κίνητρό μας;

Αλέξανδρος Γκαγκαλνάς | Life & Sales Coach

Η πρωτογενής απάντηση είναι όχι! Εάν ένας άνθρωπος δεν αναγνωρίζει τι είναι αυτό που τον «αναγκάζει» να σηκωθεί το πρωί από το κρεβάτι, πολύ δύσκολα κάποιος άλλος ή κάτι άλλο θα του το φέρει στην επιφάνεια. Όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για κάποιον να αναγνωρίσει τα κίνητρά του και οι άνθρωποι δείχνουν όλο και πιο παραιτημένοι.

Οι λόγοι που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο είναι πολλοί και θα σας παραθέσω μερικούς από αυτούς. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που έχουν όνειρα, φιλοδοξίες και αναζητούν την επιτυχία. Δυστυχώς όμως στην κοινωνία μας ισχύει το «όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια». Έχουμε χαρακτηρίσει τον οραματιστή ως ονειροπαρμένο, τον φιλόδοξο ως ματαιόδοξο κι αυτόν που αναζητά την επιτυχία ως φαντασιόπληκτο. Η κοινωνική επιταγή λέει: «μείνε με το κοπάδι, μην ξεφεύγεις γιατί θα σε φάει ο λύκος, γίνε ο μέσος άνθρωπος». Θα μου πείτε βέβαια ότι στις μέρες μας υπάρχουν τόσα βιβλία αυτοβελτίωσης και τόσα σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης. Συμφωνώ κι επίσης θα συμπληρώσω ότι ζούμε σε μία εποχή που η ανθρωπότητα βρίσκεται στο καλύτερο βιοτικό επίπεδο στην ιστορία της. Παρ’ όλα αυτά το παιχνίδι των κινήτρων παίζεται υποσυνείδητα και έχει να κάνει με τον προγραμματισμό που έχουμε δεχθεί και τις συνάψεις που έχουμε φτιάξει ή μας έχουν φτιάξει μέσα στον εγκέφαλό μας. Άρα η δουλειά πρέπει να γίνει πολύ πιο βαθιά, σε πιο προσωπικό και εξατομικευμένο επίπεδο.

Ένας άλλος λόγος είναι οι δύο βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου. Η πρώτη ανάγκη έχει να κάνει με την αγάπη και όλες τις άλλες έννοιες που πηγάζουν από αυτή όπως συμπόνοια, αποδοχή, εκτίμηση κτλ. Η δεύτερη ανάγκη έχει να κάνει με την προσοχή, δηλαδή να με προσέχουν, να μου δίνουν σημασία, να ασχολούνται μαζί μου. Ενώ η πρώτη ανάγκη είναι «αγνή», η δεύτερη κρύβει τη «σκοτεινή» πλευρά μας και αποδεικνύει την ανάγκη μας να ικανοποιήσουμε το ΕΓΩ μας. Στη δεύτερη ανάγκη κρύβεται η μπανανόφλουδα! Η ανάγκη να μας προσέξουν εξηγεί για πιο λόγο παραμένουμε σε μια κατάσταση που μας πονάει ή που παραβιάζει τα όριά μας ή μας κακοποιεί. Γιατί πολύ απλά μετά μπορούμε να «κλαφτούμε» και να τραβήξουμε την προσοχή. Από τη φύση του ο άνθρωπος τείνει να προστατεύσει ή να περιθάλψει τον ανήμπορο. Οπότε για να τραβήξουμε την προσοχή «διαφημίζουμε» την ανημποριά μας, τα προβλήματά μας κι έτσι ικανοποιούμε το ΕΓΩ μας. Αν έχετε βρεθεί σε καφενείο με ηλικιωμένους θα έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν μαλώνουν για το ποιος έχει μεγαλύτερη πίεση, ποιος έχει πιο ανεβασμένο ζάχαρο και ποιος παίρνει πιο πολλά χάπια. Για να το συνδέσω λίγο με το κίνητρο θα σας ρωτήσω το εξής: για ποιο λόγο κάποιος να ψάξει το κίνητρό του και να αγωνιστεί για τα όνειρά του, όταν μπορεί να καλύψει τις δύο βασικές του ανάγκες με το να είναι ανήμπορος, πονεμένος και κατατρεγμένος;

Φυσικά και υπάρχουν καταστάσεις που είναι πολύ δύσκολες. Καταστάσεις που δοκιμάζουν τις ανθρώπινες αντοχές. Η εμπειρία μου όμως μου έχει δείξει ότι συνήθως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι πολύ πιο κινητοποιημένοι, από αυτούς που δεν τους λείπει τίποτα αλλά έχει βαλτώσει το μυαλό τους. Πάρτε για παράδειγμα τον Νικ Βούισιτς ή τον συντοπίτη μου Δημήτρη Αντωνίου. Για να επανέλθω στο αρχικό ερώτημα αν υπάρχει τρόπος να βρεις το κίνητρό σου. Η δευτερογενής απάντηση είναι ναι, αλλά με πολύ, πολύ, πολύ δουλειά! Φυσικά όταν μιλάω για πολύ δουλειά εννοώ δουλειά εσωτερική, με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μιλάω για μάχες με το ίδιο μας το μυαλό. Να βάλουμε νοητικές ωτοασπίδες, να απομονώσουμε το μυαλό μας και να το γαληνέψουμε. Δεν μπορείς να δεις τον πάτο της θάλασσας όταν έχει κύμα, πρέπει να γαληνέψει. Για όποιον αναζητά το κίνητρό του θα το βρει εκεί, στον πάτο της θάλασσας. Από εκεί θα αναδυθεί ο αληθινός μας εαυτός που μέχρι τώρα ήταν καταπλακωμένος από τα νοητικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά «μπάζα» που του είχανε πετάξει.

Για το Your Therapist,

Αλέξανδρος Γκαγκαλνάς | Life & Sales Coach

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print