Ροδούλα Τρακάδα | Career & Personal Development Coach
Ο νέος τρόπος εξ’ αποστάσεως εργασίας, μετά σχεδόν από έναν χρόνο έχει συνεπιφέρει μια σειρά αλλαγών στον τρόπο που λειτουργούμε καθώς και μια σειρά δυσκολιών που καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε.
Σε αρκετά επίπεδα όχι μόνο προσαρμοστήκαμε αλλά αναπτύξαμε και νέες πολύτιμες δεξιότητες, εξελίσσοντας τον εαυτό μας και τον επαγγελματισμός μας. Ωστόσο οι δυσκολίες παραμένουν και θα πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα ώστε να τις αναγνωρίζουμε και να τις διαχειριζόμαστε στον σωστό χρόνο. Η κούραση και η προσμονή για αλλαγή είναι κυρίαρχο φαινόμενο στις μέρες μας, θα πρέπει λοιπόν να επιστρατεύσουμε όλη την δύναμη που μπορούμε να αντλήσουμε τόσο μέσα από κάθε μονάδα όσο και μέσα από την αθροιστική δυναμική της κάθε ομάδας για να τα καταφέρουμε.
Σημαντικό λοιπόν θα είναι είτε ως ηγέτες μιας ομάδας είτε ως μέλη να είμαστε σε ετοιμότητα και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που διαχειριζόμαστε:
1- Εντοπίστε νωρίς τα σημάδια
Σε περιόδους άγχους, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε εγκαίρως την ψυχολογική κατάσταση της ομάδας, προκειμένου να δράσουμε άμεσα. Τι είναι αυτό που προβληματίζει, ποια τα εμπόδια, ποιες οι αντικειμενικές και ποιες οι γενικές υποκειμενικές δυσκολίες; Υπάρχουν συχνά μικρά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν αρκετά για την ισορροπία των μελών της ομάδας, αρκεί να μην τα αγνοήσουμε και να τα φέρουμε στην επιφάνεια. Αν διαπιστώσουμε πως κάτι αλλάζει στην συνήθη συμπεριφορά των μελών καλό θα ήταν να πλησιάσουμε ατομικά ή και ομαδικά (ανάλογα την περίσταση), ζητώντας με ανοιχτή διάθεσή να το συζητήσουμε περεταίρω.
2- Ενθαρρύνετε ανοιχτή επικοινωνία
Αναζητήστε μία στιγμή που να αρμόζει στην εκάστοτε περίσταση χωρίς την πίεση του φόρτου εργασίας και ορίστε τον κατάλληλο τρόπο προσέγγισης, αν είναι με την πλήρη ομάδα ή 1 προς 1, ώστε να ανοίξετε το θέμα με ειλικρίνεια και καθαρότητα.
Όταν βρείτε μια ήσυχη στιγμή μιλήστε μαζί τους, ανοίξτε απαλά το θέμα αφήνοντας να καταλάβουν ότι έχετε παρατηρήσει αλλαγές και δεν φαίνεται να είναι «Οι ίδιοι» και διαβεβαιώστε τους ότι είσαι εκεί να τους υποστηρίξετε.
3- Ενδυναμώστε την Ενσυναίσθησή σας
Είναι σημαντικό να ακούσετε και να ρωτήσετε απλές, υποστηρικτικές ερωτήσεις ώστε να πάρετε περισσότερο περιεχόμενο με στόχο να καταλάβετε περισσότερα για το τι συμβαίνει και πώς θα μπορούσε να επιλυθεί. Δώστε τους το χώρο να μιλήσουν ανοιχτά και ακούστε προσεκτικά βοηθώντας τους να ανακουφιστούν και να πάρουν ξανά την κατάσταση στα χέρια τους. Όχι μόνοι όμως, αλλά με την δύναμη και την υποστήριξη της ομάδας στην οποία ανήκουν.
4-Συμφωνήστε από κοινού τις δράσεις
Εργαστείτε μαζί για να προσδιορίσετε τρόπους και δράσεις ανακούφισης από τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που υπάρχουν (ασφάλεια/στρες/οικονομικές ανησυχίες) εστιάστε στις οποιεσδήποτε προσαρμογές απαιτούνται. Δεν είναι αναγκαίο ταυτόχρονα με την τοποθέτηση του προβλήματος να υπάρχουν και όλες οι λύσεις, δουλέψτε ομαδικά και συστηματικά προς αυτές ώστε να έρθουν σε 2 ο χρόνο. Η ανάληψη ωστόσο ευθύνης και δράσης όλων των μελών αυξάνει την συμμετοχικότητα και την δέσμευση πίσω από την επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει. Είναι αποδεκτό να μην υπάρχουν όλες οι απαντήσεις, αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε και να συνεργαστείτε αν χρειαστεί. Η συμφωνία των δράσεων και ο καθορισμός επόμενων συναντήσεων είναι σημαντικό βήμα
5- Ελέγξτε την πρόοδο και ζητήστε ανατροφοδότητση
Σιγουρευτείτε στην συνέχεια για την παρακολούθηση της προόδου και των συμφωνημένων δράσεων καθώς και τον επαναπροσδιορισμό επόμενων βημάτων – με ξεκάθαρο καταμερισμό εργασιών μεταξύ της ομάδας και εσάς. Σημαντικό είναι να παραμένετε στο πλάνο με συνεχή παρακολούθηση και τακτά «check in» θυμίζοντας την δράση καθώς και την διαχείριση των όποιων ζητημάτων ανακύπτουν.
Σε ένα περιβάλλον διαρκούς αποξένωσης, με εταιρείες και ρόλους κατεξοχήν στηριζόμενους στην ομαδικότητα και στην συνεργασία θα πρέπει ο καθένας μας να διευρύνει με όποιο τρόπο μπορεί την επικοινωνία του προς τα έξω. Εκεί που θα απευθυνόμασταν στον διπλανό μας, ή θα μοιραζόμασταν έναν προβληματισμό την ώρα του διαλείμματος, τώρα είμαστε ο καθένας μόνος μπροστά σε μία οθόνη. Κι όμως δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε πολλοί εμείς πίσω από την οθόνη με κοινούς προβληματισμούς και
κοινούς στόχους. Ας τους μοιραστούμε και ας τους διαχειριστούμε, ΜΑΖΙ, ακόμα και αν πρέπει εμείς να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να καλέσουμε ή ακόμα και αν θα βάλουμε μια διαδικτυακή συνάντηση ώστε να νιώσουμε ένα βήμα πιο κοντά.
ΜΑΖΙ σίγουρα θα τα καταφέρουμε καλύτερα!!!
Για το Your Therapist,