Συμβουλές για να μειώσετε την χοληστερίνη σας

Καλλιόπη Στάλα | Διαιτολογος – Διατροφολόγος

Η αυξημένη χοληστερίνη αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όταν η γνωστή σε όλους ‘’κακή χοληστερόλη’’ LDL, είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια, τότε μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση αθηρωματικής πλάκας με αποτέλεσμα να φράσουν οι αρτηρίες. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αθηροσκλήρωση και είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Πως μπορεί λοιπόν η διατροφή να συμβάλλει στην μείωση της χοληστερίνης;

  • Επιλέξτε τα λιπαρά σας

Δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια. Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος-αλλαντικών, περιορίστε το πολύ λιπαρό κρέας , τα πλήρη γαλακτοκομικά και το τηγάνισμα. Αντιθέτως, βάλτε στην καθημερινότητα σας άπαχο κρέας, ημιάπαχα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, το ελαιόλαδο, τις ελιές, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τα σπόρια. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται στον οργανισμό σας τα πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.

  • Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλης

Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων ν προϊόντων που είναι πλούσια σε ζάχαρη –εδώ θα σας βοηθήσει να κοιτάτε τις ετικέτες τροφίμων, στο σημείο που λέει υδατάνθρακες εκ ων οποίων σάκχαρα-. Όσον αφορά στο αλκοόλ καλό είναι η κατανάλωση του να γίνεται με φειδώ και να αφορά κρασί αντί για πιο βαριά ποτά.

  • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών

Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης.

  • Περιορίστε το γρήγορο φαγητό απ’ έξω

Το έτοιμο φαγητό φτιάχνεται με βούτυρο, πολύ λάδι, πολύ αλάτι. Παράγοντες επιβαρυντικοί για την χοληστερόλη.

  • Χάστε βάρος, εάν αυτό είναι πάνω από το φυσιολογικό

Η απώλεια βάρους (όταν γίνει με σωστό τρόπο) θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του παραπανίσιου λίπους και της χοληστερόλης που υπάρχει στον οργανισμό.

  • Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Κάντε περπάτημα ή οποιαδήποτε μορφή άσκησης σας αρέσει. Αυτό σίγουρα θα βελτιώσει το λιπιδαιμικό σας προφίλ, ανεβάζοντας την καλή σας χοληστερόλη HDL και μειώνοντας την κακή LDL.

Για το Your Therapist,

Καλλιόπη Στάλα | Διαιτολογος – Διατροφολόγος

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print