Μεγαρίτη Γεωργία ‘Η αιτία του ζην είναι η ισορροπία και το αποτέλεσμα του ευ ζην ή ευ ισορροπία. ‘

H Μεγαρίτη Γεωργία Biologist BSc., Molecular Nutritionist MSc., Accredited Life Coach μιλά στην ομάδα του Your Therapist

Πως και γιατί αποφασίσατε να συνδυάσετε τις σπουδές σας στην διατροφολογία με το life coaching;

Η εμπειρία μου με πολλούς ανθρώπους τόσο κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου όσο και προσωπικής μου πορείας με έφεραν σε μία σπουδαία διαπίστωση. Ελάχιστοι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν οποιαδήποτε συμβουλή, πρόγραμμα ή στάση ζωής αν πρώτα δεν έχουν γνωστοποιήσει στον εαυτό τους ποιος είναι ο στόχος και ποιο το κίνητρο που θα έχει τη δύναμη και την αξία να τους οδηγήσει σε μία καλύτερη ζωή και υγεία.

Στενοχωριόμουν κάθε φορά που έβλεπα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και προβληματιζόμουν αρκετά συχνά με την άρνηση πολλών ανθρώπων να θέσουν σε προτεραιότητα τον αναμφισβήτητα σπουδαιότερο τομέα της ζωής μας που λέγεται προσωπική υγεία. 

Τα εργαλεία που παρέχει το life coaching αποτέλεσαν για μένα το υπόστρωμα πάνω στο οποίο βάδισα και άρχισα να στοχάζομαι στο πώς θα συμβάλλω στην επίλυση αυτού του προβληματισμού μου και να βοηθήσω τους ανθρώπους να διαμορφώσουν το τρόπο ζωής που επιθυμούν, βαίνοντας προς την αλλαγή και την ανέλιξη.

Έχετε δημιουργήσει το δικό σας μοντέλο life and nutrition coaching, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό; 

Θεωρώ ότι για να επέλθει οποιαδήποτε προσωπική αλλαγή, το πρώτο βήμα για κάθε άνθρωπο είναι η επίγνωση. Το γεγονός ότι είμαι βιολόγος με ειδίκευση στη μοριακή διατροφολογία, μου έδωσαν την επιστημονική γνώση και δυνατότητα στο πως θα μπορούσα αυτό να το προσφέρω. 

Η σκέψη να δημιουργήσω το δικό μου μοντέλο ξεκίνησε από την μεγάλη μου ανάγκη για προσφορά και εκδήλωση αγάπης προς το συνάνθρωπο. Το όραμά μου λοιπόν ήταν να ενσωματώσω όλα όσα τόσα χρόνια μελετούσα και σπούδαζα, σε μία δική μου μέθοδο που θα μπορούσα να προσφέρω τόσο αυτήν την επίγνωση σε θέματα που αφορούν την υγεία και την αξία της θρέψης όσο και τη βοήθεια στην επίλυση καθημερινών θεμάτων που μας ταλαιπωρούν. 

Τεράστια επίσης πρόκληση για μένα αποτέλεσε η εισαγωγή μεθόδων δράματος στο μοντέλο μου, ως αποτέλεσμα αρκετής εμπειρίας, προερχόμενης από την συμμετοχή μου σε συναντήσεις ψυχοδράματος. Η δύναμη της εμπειρίας και του βιωματικού στοιχείου σε μια αλλαγή είναι εκπληκτική. Το εισέπραξα προσωπικά και κέρδισα την πίστη σε αυτό. 

Το προσωπικό μου μοντέλο το ονόμασα “Food monologue on nutrition drama” και αποτελεί δική μου μέθοδο life και nutrition coaching. Η μέθοδος επικεντρώνεται στην μακροπρόθεσμη αλλαγή μέσα από την επίγνωση, το βίωμα και την ανακάλυψη του προσωπικού οράματος τους καθενός. 

Κατά τη διάρκεια της μεθόδου δουλεύουμε πάνω σε σημαντικούς τομείς όπως είναι ο φόβος, οι εσφαλμένες πεποιθήσεις, η στοχοθέτηση, η παρατήρηση κ.α. Παρέχεται ακόμα και εποπτεία. 

Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος ξεφεύγει από τα πρότυπα της στεγνής συμβουλευτικής και του προγράμματος. Η επιτυχία του στηρίζεται στην αυτοαποκάλυψη που θα οδηγήσει το κάθε άτομο στην ακούσια αλλαγή. Έτσι θα “κλείσει η πόρτα” των πρέπει και θα “ανοίξει η πόρτα” των θέλω. 

-Τι είναι η διαπροσωπική νευροβιολογία και ποιο το προσωπικό σας στοίχημα πάνω στον τομέα αυτό; 

Από πολύ μικρή με γοήτευε η συμπεριφορά και η ψυχολογία των ανθρώπων. Αργότερα ως φοιτήτρια βιολογίας γνώρισα την λειτουργία του εγκεφάλου τόσο του ανθρώπου όσο και άλλων οργανισμών. 

Σε κάθε επικοινωνία και συνεργασία μου με άλλους ανθρώπους θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου να ψάχνει πιο πίσω από αυτό που είναι φανερό και λειτουργεί ως αποτέλεσμα, κάθε πράξη οφείλεται σε μια σειρά άλλων αιτιών. Αντιλαμβανόμουν δηλαδή την ανθρώπινη συμπεριφορά, ως σύνολο βιολογικών γεγονότων, πράξεων και σκέψεων. 

Πολύ πριν μπω στον κόσμο της διαπροσωπικής νευροβιολογίας είχα αφιερώσει αρκετό προσωπικό χρόνο στη μελέτη και την παρατήρηση. Η διαπροσωπική νευροβιολογία μου έδωσε την επιβεβαίωση των όσων είχα μελετήσει και ανακαλύψει χρόνια πίσω και επίσης μου έδωσε την ευκαιρία και τα φώτα να διειδύσω ακόμη περισσότερο σε θέματα που συνδυάζουν τον εγκέφαλο και την συμπεριφορά με νέα επιστημονικά δεδομένα. 

Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να ολοκληρώσω την πιστοποίησή μου ως διαπροσωπική νευροβιολόγος.  

Πως αντιλαμβάνεστε την έννοια του ευ ζην; 

Θα ανταλλάξω την έννοια του ευ ζην με την έννοια ευ ισορροπία.

Για μένα, η σπουδαιότερη αιτία του ζην είναι η ισορροπία και το σπουδαιότερο αποτέλεσμα του ευ ζην ή ευ ισορροπία. 

Θα ήθελα να το εξηγούσα περισσότερο αυτό. Η ισορροπία αφορά ένα πολύ γενικό όρο και δεδομένου ότι στη φύση δεν υπάρχει πουθενά ισορροπία. Πρώτο και βασικό στοιχείο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η ισορροπία δεν είναι απλά μια εφαρμόσιμη λειτουργία ή μια στατική κατάσταση αλλά το αποτελεσμα όλων των λειτουργιών και ένα μεταβαλλόμενο μέγεθος. 

Το δεύτερο και σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ο διαχωρισμός της βιολογικής με τη προσωπική ισορροπία. Γενικά ως οργανισμοί έχουμε την ικανότητα να διατηρούμε ή να επαναφέρουμε όλες τις βιολογικές μας λειτουργίες σε ισορροπία, ακόμη και όποτε κάθε παράγοντας τείνει να τις απορυθμίσει. Αυτό στη βιολογία ονομάζεται ομοιόσταση και οποιαδήποτε παρέκλιση από αυτήν οδηγεί το άτομο σε ασθενεία. 

Παρόλα αυτά όμως η ατομική ισορροπία είναι εκείνο που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Δρώντας λοιπόν μέσα σε ένα γενικό πλάισιο βιολογικής ισορροπίας, ο κάθενας μας είναι σε θέση να ανακαλύψει την ατομική του ισορροπία έτσι ώστε να διατηρεί και να ολοκληρώνει την ύπαρξή του σε εύρυθμες συνθήκες. 

Από ποια ηλικία μπορεί ένας άνθρωπος να εκπαιδευτεί πάνω στις διατροφικές του συνήθειες; Οι καλές διατροφικές συνήθειες είναι μια κατάσταση που παγιώνεται ή παραμένει κάτι ρευστό καθόλη την διάρκεια της ζωής μας; 

Είναι γεγονός ότι για να παγιωθεί μια συνήθεια ή ένας τρόπος ζωής πρέπει να επαναλαμβάνεται χρόνια. Επίσης το σώμα μας διαθέτει ένα απίστευτο χάρισμα. Το χάρισμα της μνήμης που σε άλλες περιπτωσεις μπορεί να καταστεί σωτήριο σε άλλες όμως μπορεί να μας φερθεί με μεγάλη σκληρότητα. 

Σπουδαίο ρόλο φυσικά σε έναν διαμορφωμένο τρόπο ζωής και σκέψης παίζει ο τρόπος ανατροφής μας, οι εικόνες που έχουμε υιοθετήσει ως παιδιά από το περιβάλλον μας και οι εμπειρίες μας. Είναι τρομερή η διαφορετικότητα των ανθρώπων στο τί θεωρείται φυσιολογικό, τί αποδεκτό, τί απορριπτέο, τί όμορφο και τί άσχημο. 

Η διατροφική παιδεία σαφώς και είναι κάτι που θα πρέπει να εκπαιδεύεται από αρκετά μικρή ηλικία, και πολλές μελέτες το επιβεβαιώνουν. Παρόλαυτα όσο και να νιώθουμε ότι δεν είμαστε από τους τυχερούς που δεν εκπαιδευτήκαμε από μικροί, όσο και αν κάποιες συνήθειές μας είναι τόσο δυνατές που μας φαίνεται ασύληπτο και τρομακτικό να τις αλλάξουμε, θεωρώ ότι η ισχυρή θέληση και πίστη ενός ανθρώπου είναι ακόμη δυνατότερη όταν το αποφασίσει συνειδητά. Ούτως η αλλως η νευροεπιστήμη μας το υπενθυμίζει συνεχώς τελευταία: Ο εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει. 

Που μπορεί να σας βρει κάποιος που θα ήθελε να γνωρίσει και συμμετέχει στην μέθοδό σας; 

Δημιούργησα πρόσφατα τον προσωπικό μου χώρο που βρίσκεται στο κέντρο του Αμαρουσίου, το Life Streaming Institute by Georgia Megariti. Βέβαια, λόγω των τωρινών συνθηκών, η διαζώσης συνάντηση είναι προσωρινά αδύνατη. Επομένως ο μόνος τρόπος επικοινωνίας μαζί μου είναι ο διαδικτυακός και ας ελπίσουμε να μην κρατήσει πολύ. Μπορείτε να βρείτε τα προσωπικά μου στοιχεία στην σελίδα μου τόσο στο facebook όσο και στο georgiamegariti.gr. 

Νιώθω πραγματικά περήφανη που έστω και με τις τωρινές δύσκολες συνθήκες κατάφερα να ολοκληρώσω αυτό που πραγματικά αγαπώ. Όσο για το χώρο μου, πιστεύω ότι πέτυχα έναν επιπλέον σκοπό, να δώσω ένα κλίμα ζεστασίας και χαλάρωσης με ταυτόχρονο αίσθημα οικειότητας και ισορροπίας. Η αγάπη μου για τον άνθρωπο αποτέλεσε την κινητήτια δύναμη σε ότι κάνω και δημιουργώ. 

Ποια είναι η συμβουλή σας σε κάποιον που εξαιτίας των περιττών κιλών βιώνει αρνητικά συναισθήματα ως προς τον εαυτό του; Τι θα του λέγατε σε μια πρώτη συνάντηση; 

Το θέμα της παχυσαρκίας και των περιττών κιλών απασχολεί πολύ κόσμο και πολλά χρόνια. Το συγκλονιστικό σε όλο αυτό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν το θεμα της υγείας τους και το πόσο επικίνδυνο μπορεί να καταστεί ένα σώμα με περισσότερο βάρος απο όσο ορίζεται γιαυτό. 

Αντιθέτως είναι πραγματικά θλιβερή η εστίαση και προσήλωση στην εξωτερική εμφάνιση, στο φαίνεσθαι και στην εσφαλμένη εικόνα του εαυτού. Ειδικά σήμερα είναι πολύ έντονο αυτό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απέχουν κατα πολύ από την αληθινή εικόνα. Χάνουμε λοιπόν το δάσος για να κοιτάμε συνεχώς το δέντρο της εικόνας και μάλιστα ανακυκλώνουμε τον φαύλο κύκλο: μου αρέσω δεν μου αρέσω. 

Αυτό λοιπον που θα έθετα ως όρο σε έναν άνθρωπο που με συναντά για πρώτη φορά είναι να σταματήσει να σκέφτεται το βάρος ως ένα φάντασμα που τον κυνηγά και να σκεφτεί το βάρος ως έναν αριθμό που τον χαρακτηρίζει όπως και η ηλικία. Μόνο που αυτός ο αριθμός μεταβάλλεται. Πώς; Αν αποδεκτούμε τον εαυτό μας τον αγαπήσουμε, τον συγχωρέσουμε, τον φροντίσουμε, τον θαυμάσουμε, τον ταϊζουμε, τότε μόνο τότε θα απολαύσουμε τα δώρα της υγείας της σωματικής και της πνευματικής. Το βάρος είναι ένας δείκτης υγείας και τίποτα περισσότερο. 

Δες περισσότερα για την Μεγαρίτη Γεωργία εδώ

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print