Πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη στις διακοπές των Χριστουγέννων μέσα στην πανδημία και τον εγκλεισμό

Κωνσταντίνα Μαρκοπούλου | Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Αναπτυξιακής Παιδοψυχολογίας

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται ότι είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος του χρόνου, η ευκαιρία που έχουμε να είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμονες για την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή μας. Στατιστικά στοιχεία, όμως, καταδεικνύουν ότι τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου που οι άνθρωποι παρουσιάζουν τα συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς την αρνητική του διάθεση όταν εκείνη εκδηλώνεται πόσο μάλλον να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, όταν (ανα) βιώνονται δυσάρεστα συναισθήματα.

Ορισμένοι θλίβονται από την εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων, καθώς το βάρος πέφτει στα δώρα (συνήθως πιο ακριβά από άλλες περιστάσεις) ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση και στις «τέλειες» κοινωνικές συναναστροφές. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι πρέπει στο τέλος του χρόνου να κάνουν έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και είναι συχνό το φαινόμενο να «θυματοποιούν» τον εαυτό τους επειδή κατά τη γνώμη τους δεν έκαναν ή δεν κατάφεραν όσα οι άλλοι. Τέλος, πολλοί άνθρωποι βιώνουν μεγάλη τις γιορτές κυρίως γιατί έχασαν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο ή απομονώνονται γιατί (συχνό φαινόμενο στις μέρες μας) έμειναν άνεργοι.

Τα φετινά όμως Χριστούγεννα μας βρίσκουν πολύ διαφορετικούς εξαιτίας του COVID19 και της απαιτούμενης καραντίνας. Όσο όμως κι αν φαίνεται δυσοίωνη αυτή η συνθήκη του εγκλεισμού, είναι αλήθεια ότι επειδή η συνθήκη αυτή ισχύει για (σχεδόν) όλους, υπάρχει μία ταύτιση. Με άλλα λόγια, φέτος δε θα είναι τα φανταχτερά Χριστούγεννα με δώρα, κοινωνικές εκδηλώσεις και ταξίδια αλλά οι άνθρωποι καλούμαστε να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε τις γιορτινές αυτές ημέρες. Πλέον, δεν υπάρχει καμία «τέλεια» αναπαράσταση των Χριστουγέννων όπως προβαλλόταν άλλες χρονιές από τα ΜΜΕ, από διάφορους άλλους φορείς ή ακόμα και από ανθρώπους. Τώρα, όσο λιγότερες προσδοκίες έχει κανείς για την «τέλεια» ατμόσφαιρα τις γιορτές, τόσο περισσότερο απολαμβάνει την κάθε στιγμή στο εδώ και τώρα.

Αν έχει κάτι να μας διδάξει αυτή η πανδημία-μεταξύ άλλων- είναι και ότι οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε στη ζωή μας αντί να στενοχωριόμαστε για αυτά που δεν έχουμε.

Και βέβαια η υγεία (σωματική αλλά και ψυχική) η δική μας και των αγαπημένων μας προσώπων αποτελεί προτεραιότητα. Δε θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας ευελπιστώντας ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες και θα βγούμε από αυτήν τη δοκιμασία πιο ώριμοι και συνετοί. Θα (ξανα) γεννηθούμε κι εμείς όπως και το θείο βρέφος, η γέννηση του οποίου σκορπά κάθε χρόνο ελπίδα και ζωή στην ανθρωπότητα.

Για το Your Therapist,

Κωνσταντίνα Μαρκοπούλου | Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Αναπτυξιακής Παιδοψυχολογίας

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print
EL