Θετική Διεκδικητική Συμπεριφορά! Ας συστηθούμε…

Μικέλα Καϊκάρη | Life Coach – Θετική Ψυχολόγος

Ας συστηθούμε λοιπόν κι επισήμως! Με λένε Θετική Διεκδικητική Συμπεριφορά κι ήρθα για να σας βοηθήσω να ζήσετε την ζωή που θέλετε εσείς κι όχι αυτήν που σας επιβάλλεται, σεβόμενοι όμως πάντα τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των άλλων! Ήρθα για να σας απελευθερώσω από πεποιθήσεις που έχουν ριζώσει μέσα σας. Να απενοχοποιήσω τα «θέλω» σας και να σας οδηγήσω σε μία άλλου τύπου ελευθερία. Στην ελευθερία να ορίζετε οι ίδιοι τα όριά σας, να αναγνωρίσετε τα δικαιώματά σας και να τα υπερασπίζεστε. Να βιώνετε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας (θετικά κι αρνητικά) και να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την επίτευξη των δικών σας «θέλω»!

Δεν είμαι παρά το «μέτρο» («παν μέτρον άριστον»), ανάμεσα στις δύο «αδελφές» μου την Παθητική και την Επιθετική Συμπεριφορά!

Προσφέρω τα «δώρα» μου σε όλους όσους θέλουν να με γνωρίσουν και με εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Σε όλους όσους επιθυμούν να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς τους. Δεν ζητώ παρά τα ελάχιστα Τιμιότητα, ευθύτητα και σεβασμό προς τους άλλους ανθρώπους. Αυτό που λέμε «ντομπροσύνη»! Αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολες οι αλλαγές που ζητώ κι ότι θέλουν χρόνο, υπομονή κι επιμονή, αλλά πιστεύω ότι το τίμημα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το αποτέλεσμα!

Αποτελούμαι από τέσσερα συστατικά! Μόνο τέσσερα!

  1. Την ικανότητα μας να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματά μας, την ενόχλησή μας ή/και το παράπονό μας σε σχέση με την συμπεριφορά των άλλων. Την ικανότητά μας να υπερασπιζόμαστε με ευθύτητα τα δικαιώματά μας ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αρνηθούμε να πράξουμε κάτι το οποίο μας ζητείται αλλά αντιβαίνει των προσωπικών μας «θέλω».
  2. Την αποδοχή των προσωπικών μας ορίων! Όλοι οφείλουμε να θεσπίσουμε και να αναγνωρίσουμε τα όριά μας. Να αποδεχόμαστε την ανάγκη μας για βοήθεια (χωρίς να μας κάνει να αισθανόμαστε αδύναμοι), την κριτική (όταν έχει βάση), την παραδοχή του λάθους μας (έτσι μόνο θα το διορθώσουμε) ή ακόμη και της άγνοιάς μας (όσο ζούμε μαθαίνουμε). Οφείλουμε να είμαστε ικανοί να οχυρώσουμε τα όρια αυτά, ώστε να μην παραβιάζονται σε σχέση με τους άλλους. Να είμαστε, δηλαδή, ικανοί ν’ απαντάμε αρνητικά, όταν μας ζητείται κάτι το οποίο δεν συμβαδίζει με τις προσωπικές μας ανάγκες.
  3. Την ανάληψη πρωτοβουλιών! Τί κι αν διαφέρει η άποψή μας από αυτήν των υπολοίπων; Αυτό δεν την καθιστά λανθασμένη… ούτε απαραιτήτως σωστή! Οφείλουμε να την εκφράζουμε ακόμη κι αν είναι αναντίστοιχη της «πλειοψηφίας» και να αποδεχόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει κι αντίλογος! Επιπλέον η ανάληψη πρωτοβουλιών έχει να κάνει και με την ειλικρινή έκφραση τις επιθυμίας μας, η οποία μπορεί να μας κινητοποιήσει και να μας οδηγήσει στην υλοποίησή της! Ας μην ξεχνάμε ότι «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»!
  4. Και τέλος…όπως είμαστε ικανοί να εκφράσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, έτσι πρέπει να είμαστε ικανοί να εκφράσουμε και να αποδεχτούμε τα θετικά μας συναισθήματα! Ζητώ μόνο το θάρρος σας να επιβραβεύετε και να αποδέχεστε την επιβράβευση. Να εκφράζετε με ευθύτητα και τιμιότητα τα συναισθήματά σας όπως αυτά της εκτίμησης, του σεβασμού ακόμα και του έρωτα ή/και της αγάπης.

Τα συστατικά μου είναι λίγα και απλά! Αυτά με διαφοροποιούν από τις «αδελφές» μου, που κάποιες φορές με «αντιγράφουν» για να σας μπερδέψουν, άλλες φορές είτε με «φιμώνουν» (για να μην ακουστώ), είτε με «δυσφημούν» (για να κερδίσουν οπαδούς).

Με λένε Θετική Διεκδικητική Συμπεριφορά και σας υπόσχομαι ότι μπορώ να σας βοηθήσω, να σας απελευθερώσω, να σας οδηγήσω σε νέους δρόμους και να σας ανοίξω νέους ορίζοντες σκέψης αρκεί να με υιοθετήσετε και να με βάλετε στην ζωή σας!

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να αποχωριστείτε όσα μέχρι τώρα αποτελούσαν τρόπο ζωής αλλά επιμένω…το τίμημα είναι ελάχιστο, σε σχέση με τα δώρα που σας φέρνω!

Για το Your Therapist,

Μικέλα Καϊκάρη | Life Coach – Θετική Ψυχολόγος

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print