Μπορεί η χρήση της πιπίλας να επηρεάσει την ομιλία;

Εριφύλη Χατζησάββα | Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Παιδαγωγός MSc

Για να μάθουν να μιλούν τα μωρά πρέπει να εξασκούνται σε αυτό. Η εξάσκηση για αυτά σημαίνει να ξοδεύουν πολύ χρόνο κάνοντας κινήσεις με τα χείλη, τη γλώσσα και το σαγόνι. Εάν έχουν μια πιπίλα στο στόμα τους όλη μέρα, δεν θα έχουν αρκετές ευκαιρίες για να το κάνουν αυτό.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά τη χρήση πιπίλας έως 6 μήνες σε ώρες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), αλλά μετά τον πρώτο χρόνο δεν το ενθαρρύνουν, καθώς έχει αποδειχθεί συσχέτιση με λοιμώξεις του μέσου αυτιού.

Γιατί έχει σημασία; Οι λοιμώξεις του αυτιού μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν συσσώρευση υγρών στο αυτί του παιδιού σας, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής. Εάν τα παιδιά δεν μπορούν να ακούσουν καλά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ομιλία και την ανάπτυξη της γλώσσας τους.

Επίσης, η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας έχει συσχετιστεί με οδοντιατρική δυσλειτουργία. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) συνιστά της διακοπή της έως την ηλικία των 2 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, η υπερβολική χρήση μιας πιπίλας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον σχηματισμό των δοντιών και εάν τα δόντια του παιδιού σας δεν έχουν σχηματιστεί σωστά, μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ομιλία του. Σε μία μελέτη (Barbosa et al., 2009) διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πιθανότητα δυσπλασίας των δοντιών μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του ήχου του λόγου για παιδιά που χρησιμοποίησαν πιπίλες μέχρι και μετά την ηλικία των 3 ετών.

Γιατί έχει σημασία; Ορισμένοι ήχοι ομιλίας απαιτούν η άκρη της γλώσσας να έρθει σε επαφή με τα μπροστινά δόντια, εάν αυτά τα δόντια δεν ευθυγραμμίζονται, θα είναι πιο δύσκολο για τους άλλους να καταλάβουν τι λένε.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής έρευνα που να υποστηρίζει ότι η χρήση πιπίλας επηρεάζει την ανάπτυξη της ομιλίας και/ή της γλώσσας, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι ιδανικό για τα παιδιά να εξασκούνται στο βάβισμα, να κάνουν ήχους και να συμμετέχουν σε συνομιλίες χωρίς πιπίλα στο στόμα τους. Άλλοι λόγοι για να εξετάσετε το ενδεχόμενο διακοπής της χρήσης της πιπίλας είναι να αποφύγετε πιθανό κίνδυνο για λοιμώξεις του αυτιού και δυσπλασίες των δοντιών, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη της ομιλίας και της γλώσσας.

Πηγές:

  1. Adair, S. (2003). Pacifier Use in Children: A Review of Recent Literature. Pediatric Dentistry, 25: 449-458.
  2. Barbosa, C., Vasquez, S., Parada, M., Velez Gonzalez, J.C., Jackson, C.,  Yanez, N.D., Gelaye, B., & Fitzpatrick, A. (2009). The relationship of bottle feeding and other sucking behaviors with speech disorder in Patagonian preschoolers. BMC Pediatrics 9:66
  3. Sumi S. & Ruby N. (2009). Risks and Benefits of Pacifiers. American Family Physician. Apr. 15;79(8):681-685

Για το Your Therapist,

Εριφύλη Χατζησάββα | Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Παιδαγωγός MSc

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print