H Κωνσταντίνα Κατσανά Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., μιλά στην ομάδα του Your Therapist!
Υπάρχει η τέλεια διατροφή ή είναι ένα μύθος;
Νομίζω πως η τελειότητα δεν υπάρχει πουθενά και αυτό είναι απολύτως υγιές -όταν αναφερόμαστε στο κομμάτι της διατροφής. Αυτό που υπάρχει, όμως, και έχει μεγάλη αξία, είναι ο ιδανικός τρόπος διατροφής για κάθε άτομο ξεχωριστά. Η διατροφική συμπεριφορά συμπεριλαμβάνει πολλά περισσότερα από το τι ακριβώς, πόσο ή κάθε πότε τρως και φυσικά μεταβάλλεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του οργανισμού, αλλά και τις επιθυμίες ενός ατόμουΠόσο συχνές είναι οι διατροφικές διαταραχές στον πληθυσμό; Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης τους;
Δυστυχώς τα κρούσματα των διατροφικών διαταραχών ολοένα και πληθαίνουν, ενώ βλέπουμε πως πλέον έχει αρχίσει και το αντρικό φύλο να πλήττεται σοβαρά από αυτές. Επιπλέον, παρατηρούμε μια ιδιαίτερα έντονη ενασχόληση με την «υγιεινή» διατροφή, η οποία έχει φτάσει να γίνεται εμμονή για πολλούς. Υπάρχουν άτομα, τα οποία δεν έχουν ακόμη μία διαγνωσμένη διατροφική διαταραχή, αλλά αυτό δεν αποκλείει το γεγονός ότι, μπορεί να υποφέρουν και να έχουν υιοθετήσει ανορθόδοξους τρόπους ρύθμισης του βάρους τους. Φυσικά και υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των διατροφικών με τη βοήθεια ψυχολόγου και διατροφολόγου, οι οποίοι πρέπει να είναι εξιδεικευμένοι και να εργάζονται ως ομάδα.
Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει η αντίστοιχη ευαισθητοποίηση και να ενθαρρύνονται τα άτομα, ώστε να απευθυνθούν στους κατάλληλους ειδικούς, όταν η σχέση τους με το φαγητό έχει αρχίσει να τους δημιουργεί πρόβλημα και αποτελεί μια έντονη πηγή άγχους για αυτούς. Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω πως κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Τρεις σύντομες συμβουλές προς αυτή την κατεύθυνση: Α)μειωμένη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή/και unfollow λογαριασμούς που εξιδανικεύουν το αδύνατο σώμα και περνούν λανθασμένα-επικίνδυνα μηνύματα για τη διατροφή και την άσκηση (ιδιαίτερα στο Instagram), Β) αποφυγή διαιτών -μεγάλη προσοχή στα νεαρά κορίτσια!- και Γ) ενίσχυση θετικής εικόνας σώματος από μικρή ηλικία (καθοριστικός ρόλος γονέων).
Τι σας ώθησε να γίνετε διαιτολόγος;
Από μικρή είχα καταλάβει πως το επάγγελμα, το οποίο μου ταιριάζει καλύτερα θα πρέπει με κάποιον τρόπο να σχετίζεται με την παροχή υποστήριξης και βοήθειας σε ανθρώπους. Το μοναδικό μου δίλημμα ήταν το να επιλέξω την Επιστήμη της Ψυχολογίας ή της Διατροφής. Η αγάπη μου για τη βιολογία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος με οδήγησαν στην επιλογή της Θετικής Κατεύθυνσης και κατ’ επέκταση την Επιστήμη της Διατροφής. Κατάφερα, όμως, να συνδυάσω σε μεγάλο βαθμό αυτές τις δύο επιστήμες και με αυτόν τον τρόπο να προσπαθώ να φέρω εις πέρας την αρχική μου πρόθεση και επιθυμία: να προσφέρω βοήθεια σε όσους μπορώ…όπως μπορώ.Ποια είναι η δική σας προσέγγιση πάνω στο ζήτημα της διατροφής;
Μέσα από τις εμπειρίες μου, την αναζήτηση της γνώσης και τη διαρκή παρατήρηση, έχω καταλήξει στο να τάσσομαι ενάντια στη νοοτροπία της δίαιτας. Αυτή ήταν μέχρι τώρα η πιο σημαντική και καθοριστική επιλογή μου σε ό,τι αφορά το επαγγελματικό κομμάτι. Ενστερνίζομαι το Διαισθητικό Τρόπο Διατροφής, ο οποίος αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση της διατροφής και βοηθά τα άτομα να συνδεθούν με την εσωτερική τους σοφία, να μάθουν να ακούν το σώμα τους και να βρουν τελικά την ισορροπία που αναζητούν. Ο Διαισθητικός Τρόπος Διατροφής καταρρίπτει τους διατροφικούς κανόνες και σχετίζεται με μείωση της υπερφαγίας, διαχείριση του συναισθηματικού φαγητού, μείωση των ενοχών και των τύψεων γύρω από το φαγητό και μπορεί να φέρει σημαντικά ψυχικά οφέλη σε ένα άτομο, όπως ενισχυμένη αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και ένα συνολικό αίσθημα ευεξίας.