Μοναξιά: Επιδημία της εποχής;

Κατερίνα Ζησοπούλου | Ψυχολόγος MSc – HR Consultant

Έχετε αναρωτηθεί γιατί είστε μόνοι; Γιατί έχετε χάσει επαφή με τους παλιούς σας φίλους; Γιατί σας εγκατέλειψε πρόσφατα ο/η σύντροφός σας; Γιατί ποτέ δεν έχετε κάποιον κοντά σας όταν τον χρειάζεστε;

Η μοναξιά είναι πόνος που έχει αυτοεπιβληθεί. Είστε μόνοι επειδή επιλέξατε να είστε μόνοι. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που σας περιβάλλουν οι οποίοι θέλουν να επικοινωνήσουν, να βγουν με κάποιον, να περάσουν καλά μαζί του. Άνθρωποι που περιμένουν να τους ανακαλύψετε, να κάνετε παρέα. Όμως, όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από εσάς.

Ακόμη, και στην εποχή του Covid-19, μπορείτε να βγείτε έξω και να δείξετε το πρόσωπό σας, πρέπει να είστε διαθέσιμοι για επικοινωνία, φιλία και αγάπη. Θα πρέπει να είστε ανοιχτοί για να δεχτείτε τους άλλους στη ζωή σας. Αν κλειστείτε στον εαυτό σας, μείνετε μακριά από όλους, κλειδωθείτε μέσα στο σπίτι σας με την τηλεόραση, τότε δε θα πρέπει να απορείτε γιατί νιώθετε μοναξιά. Ίσως ο κόσμος έχει ξεχάσει την ύπαρξή σας.

Οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να μη θέλουν τη βαρετή σας παρέα, αν τα ενδιαφέροντά σας περιορίζονται στο επόμενο επεισόδιο της αγαπημένης σας τηλεοπτικής σειράς. Αν δυσκολεύστε να κάνετε καινούργιους φίλους τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε να χαλαρώσετε, να επιστρέψετε νοερά στην εποχή της αυτοπεποίθησης. Αναλογιστείτε τι κάνατε τότε, φέρτε στο νου σας τις επιτυχίες σας. Οι επιτυχίες δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένες με κάποια σχέση, μπορούν να αφορούν και σε άλλα θέματα, αρκεί να είχατε ενεργήσει με αυτοπεποίθηση και να είχατε επιτύχει αυτό που επιδιώκατε.

Κάτι που μπορείτε να κάνετε μια φορά, μπορείτε να το κάνετε πάλι. Σκεφτείτε, λοιπόν, εικόνες επιτυχίας, όχι όμως με νοσταλγία. Χρησιμοποιείστε τις περασμένες επιτυχίες για να πυροδοτήσουν την αυτοπεποίθησή σας. Χρησιμοποιείστε τις για να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι είστε επιτυχημένοι άρα και ασφαλείς.

Μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος μπορεί να είναι και ο χωρισμός από τον/την σύντροφο. Είναι ένα χτύπημα στο Εγώ σας, καθώς νιώθετε απαίσια, είστε διαρκώς βουρκωμένοι, είστε απελπισμένοι και σκέφτεστε «τελείωσε και δε θα μπορέσω να ξαναβρώ κάποιον άλλο». Μετά νιώθετε οργισμένος γιατί αφήσατε να σας συμβεί αυτό. Κανένα από αυτά τα συναισθήματα δεν είναι κατακριτέο απλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεφορτωθείτε όλα αυτά που σας βαραίνουν. Αν αρχίσετε να νιώθετε θυμό με τον/την πρώην σίγουρα έχετε διανύσει τη μισή απόσταση για να βγείτε και πάλι στο φως. Η οργή σας κινητοποιεί και πάλι αλλά θα πρέπει να την διοχετεύσετε εποικοδομητικά.

Την περίοδο της ανάρρωσης μπορεί να βρεθεί ο άνθρωπος που θα σας παρηγορήσει να ξεπεράσετε μια σχέση. Οι σχέσεις – υποκατάστατα όμως, σπάνια προχωρούν. Αν δεν έχετε κάποιον πρόθυμο αντικαταστάτη εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία που σας δίδεται για να διοχετεύσετε όλη την ενέργεια στην καριέρα σας και σε άλλα ενδιαφέροντα. Ξεκινήστε καινούρια πράγματα, μπείτε σε νέους τομείς, γίνετε ένα πιο ισχυρό και σταθερό άτομο. Μπορεί στη ζωή σας να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την απώλεια ενός συντρόφου, μπορεί να μείνετε άνεργος/η, μπορεί να πληγωθείτε σοβαρά. Θα χρειαστείτε ένα στήριγμα, και το στήριγμα δεν μπορεί να είναι παρά ο εαυτός σας.

Αν δεν έχετε συναίσθηση του εαυτού σας, πίστη στις ικανότητές σας και θετική θεώρηση της ζωής σας, η ενδεχόμενη καταστροφή θα σας χτυπήσει με διπλή δύναμη. Και θυμηθείτε ότι η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο γιατί πάντα υπάρχει περιθώριο για αυτοβελτίωση.

«Είστε τόσο νέοι όσο οι ελπίδες σας για τη ζωή και τόσο γέροι όσο οι φόβοι σας για να κάνετε σχέδια για το μέλλον»!

Για το Your Therapist,

Κατερίνα Ζησοπούλου | Ψυχολόγος MSc – HR Consultant

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print