Τι είναι ο Διαισθητικός Τρόπος Διατροφής;

Κωνσταντίνα Κατσανά | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΘΗΚΕ

Ο Διαισθητικός Τρόπος Διατροφής (Intuitive Eating) αποτελεί ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρωτόκολλο που αναπτύχθηκε από δύο διακεκριμένες διατροφολόγους στην Αμερική τη δεκαετία του 90’. Ο λόγος που δημιουργήθηκε ήταν απλός. Οι δίαιτες δε λειτουργούσαν και αυτό ήταν κάτι, το οποίο είχαν αρχίσει ήδη να παρατηρούν εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.

Πράγματι, οι μελέτες που πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα αναδεικνύουν συνεχώς το ίδιο επιστημονικό εύρημα: Οι δίαιτες όχι απλώς δε βοηθούν τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη διατροφική τους συμπεριφορά μακροπρόθεσμα, αλλά αντιθέτως, ενισχύουν μία ακόμη πιο δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό. Τα αποτελέσματα αυτά δε θα μπορούσαν να αφήσουν τους ερευνητές αδιάφορους.

ΤΙ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ;

Τι συμβαίνει με τις δίαιτες; Για ποιο λόγο, ενώ υποτίθεται πως ο αρχικός τους στόχος είναι να παρέχουν υποστήριξη, τελικά οι άνθρωποι βρίσκονται ολοένα και πιο προβληματισμένοι με το φαγητό και αισθάνονται κάθε φορά ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση;

Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε να εξετάζεται λεπτομερώς η αιτία που ερμηνεύει την αποτυχία των διαιτών. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι πως τελικά η αιτία δεν είναι μόνο μία.

Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που συχνά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και παρεμβαίνουν τόσο σε επίπεδο βιολογίας (παρεμπόδιση της φυσιολογικής λειτουργίας του σώματος) όσο και σε επίπεδο σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφοράς.

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Και ίσως έχεις αρχίσει ήδη να υποψιάζεσαι πως τελικά δεν έφταιγες εσύ που η δίαιτα που προσπαθούσες να ακολουθήσεις απέτυχε. Επειδή, πολύ απλά κάθε δίαιτα είναι καταδικασμένη να αποτυγχάνει αργά ή γρήγορα. Και αυτό οφείλεται στον τελείως δυσλειτουργικό τρόπο, με τον οποίο προσεγγίζει το φαγητό συνολικά.

ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

Αυτό ακριβώς το κενό ήρθε να καλύψει ο Διαισθητικός Τρόπος Διατροφής. Προσπάθησε να βρει το κομμάτι που έλειπε από αυτό το σύνθετο παζλ, ώστε η Επιστήμη της Διατροφής να μπορέσει να ωφελήσει πραγματικά τον άνθρωπο και όχι το αντίθετο. Και τα κατάφερε.

Οι 10 Αρχές, από τις οποίες διέπεται ο Διαισθητικός Τρόπος Διατροφής αποτελούν τα πολύτιμα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να καλλιεργήσεις μία υγιή και απενοχοποιημένη σχέση με το φαγητό.

Χωρίς τύψεις, χωρίς ενοχές και καταπίεση, αλλά με ένα αίσθημα ελευθερίας, κατανόησης και σεβασμού προς τις ανάγκες του σώματός σου. Θα προσκληθείς να παρατηρήσεις με φιλική περιέργεια τι χρειάζεται πραγματικά το μοναδικό μέρος, στο οποίο θα περάσεις ολόκληρη τη ζωή σου, το ίδιο σου το σώμα.

Θα αρχίσεις να αναπτύσσεις ξανά την από καιρό ξεχασμένη ικανότητά σου να ακούς τις βιολογικές σου ανάγκες και να συνδέεσαι με αυτές, χωρίς να τις κριτικάρεις. Θα ξεκινήσεις να βλέπεις το φαγητό ως μία πηγή αυτο φροντίδας και όχι σαν μια μορφή αυτοτιμωρίας και καταπίεσης, όπως η Νοοτροπία της Δίαιτας σε έχει μάθει τόσο καιρό να κάνεις. Το φαγητό θα πάψει πια να είναι μόνιμη πηγή άγχους στη ζωή σου. Δε θα σου ρουφά άλλο την πολύτιμη ενέργειά σου. Θα συμφιλιωθείς με το σώμα σου. Θα αρχίσεις να το αποδέχεσαι και να το σέβεσαι για αυτό που είναι, για όλα όσα σου προσφέρει καθημερινά, για όλα όσα ζεις χάρη σε αυτό -χωρίς να σου ζητά τίποτα για αντάλλαγμα.

Το συναισθηματικό φαγητό δε θα αποτελεί πια ένα πρόβλημα στην καθημερινή σου ζωή. Θα έχεις καταλάβει τους λόγους που σε οδηγούσαν σε αυτό και θα γνωρίζεις πολύ καλά πλέον πώς να αναγνωρίζεις, να διαχειρίζεσαι και να φροντίζεις τις πραγματικές σου ανάγκες με σεβασμό και αποδοχή. Θα ανακαλύψεις τα αναρίθμητα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει η σωματική κίνηση, όταν την κάνεις για να περάσεις καλά και για να αισθανθείς ευχάριστα μέσα στο σώμα σου και όχι για να το τιμωρήσεις για ό,τι έφαγε ή για να «έχεις το δικαίωμα να φας αυτό που πραγματικά θες».

Θα πιάσεις τον εαυτό σου να κάνει συνειδητές διατροφικές επιλογές, οι οποίες συμβαδίζουν με τις πραγματικές σου επιθυμίες και ανάγκες, ακριβώς επειδή αυτές σε εξυπηρετούσαν τη δεδομένη στιγμή και όχι επειδή, έτσι «πρέπει» ή επειδή έτσι σου υπαγόρευσε κάποιος άλλος να κάνεις.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Θα απολαύσεις αυτό που σημαίνει Αυθεντική Υγεία και αποτελεί το μαγικό αποτέλεσμα που προκύπτει, όταν η Επιστήμη της Διατροφής έρχεται και συναντά τη δική σου, εσωτερική σοφία σώματος. Είναι κάτι που το αξίζεις. Είναι κάτι που το δικαιούσαι κι εσύ.

Αξίζει να το διεκδικήσεις.

Αξίζεις μια υγιή σχέση με το φαγητό & το σώμα σου, ανεξάρτητα από το πώς δείχνει αυτή την στιγμή.

Σου εύχομαι πραγματικά τα καλύτερα.

Με περισσότερη αγάπη, σεβασμό και κατανόηση προς το σώμα σου.

Αυτό το υπέροχο εργαλείο σου στη ζωή.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Tribole Evelyn & Resch Elyse, Intuitive Eating: A Revolutionary Anti-Diet Approach (2020)

Για το Your Therapist,

Κωνσταντίνα Κατσανά | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print