Η ψυχοθεραπεία αρχίζει να λαμβάνει χώρα σαν διαδικασία όταν υπάρχει κάποιο αίτημα από τον πελάτη για κάτι συγκεκριμένο που τον απασχολεί ή για κάτι που θέλει να αλλάξει ή για κάτι που θέλει να κατανοήσει .Όπως και να χει είναι μια ωραία εμπειρία, ένα όμορφο ταξίδι. Σε πολλά σημεία του βέβαια μπορεί να είναι δύσκολο αλλά κατά κύριο λόγο είναι όμορφο, λυτρωτικό , αποκαλυπτικό, καταπραυντικό, ενθαρρυντικό
-Ποια η σχέση της Τέχνης με την Ψυχολογία;
Τέχνη και Ψυχολογία: Tεράστια συγκοινωνούντα πεδία. Ο,τιδήποτε και αν κάνουμε ή δημιουργούμε προκύπτει από ένα συναίσθημα ή μια σκέψη. Η θεραπεία μέσω των εικαστικών (art therapy) προέρχεται από δύο κυρίως τομείς: την εικαστική τέχνη και την ψυχολογία και σημαίνει τη χρήση των εικαστικών με θεραπευτικό σκοπό. Σε μία θεραπεία τέτοιας φύσεως ο θεραπευτής ζητάει από τον ασθενή να εκφράσει τα συναισθήματα, τα όνειρα και τα εσωτερικά του βιώματα μέσω ποικίλων καλλιτεχνικών μέσων
-Πώς προέκυψε η εμπλοκή με την επιστήμη σας;
Με ενδιαφέρει η μελέτη του ανθρώπινου ψυχισμού, των συμπεριφορών, των κινήτρων. Από μικρή προσπαθούσα να κατανοήσω τους ανθρώπους, να ιχνηλατήσω αντιδράσεις, να αντιληφθώ τις δυναμικές που αναπτύσσονται στις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.
-Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια του ευ ζην;
Η έννοια του ευ ζήν είναι μια έννοια ευρεία και σχετική και μάλλον, σε τελική ανάλυση, προσωπική για τον καθένα. Έχουμε δει την τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για πιο άυλες και πνευματικές προσεγγίσεις της έννοιας της ευδαιμονίας .Η ανθρώπινη ζωή είναι δυναμική και πολυδιάστατη. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε από αυτήν εν γένει τα αρνητικά γεγονότα και καταστάσεις. Μπορούμε όμως να εκπαιδευτούμε στο πώς να αντιμετωπίζουμε αυτά τα συμβάντα και το τι θετικό μπορούμε να αλιεύσουμε μέσα από το υλικό μια ‘αρνητικής’ εμπειρίας.
Για μένα, λίγο συμπυκνωμένα, η έννοια του ευ ζην συνοψίζεται στο να έχει κάποιος ψυχική και νοητική ηρεμία στην πλειονότητα των στιγμών, συμφιλίωση με τις ποιότητες της ιδιοσυγκρασίας του, το να βιώνει το εδώ και το τώρα, να είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να είναι ευγνώμων για τα όμορφα που έχει στην ζωή και στο περιβάλλον του. Να μπορεί να σχεδιάσει με ηρεμία το μέλλον.
-Πώς ξεκινάτε μια συνεδρία με έναν άγνωστο; Ποια τα πρώτα λόγια που του λέτε;
“Θα θέλατε να μου πείτε πώς νιώθετε αυτήν την στιγμή:”
-Πώς θα πείσω έναν δικό μου άνθρωπο να επισκεφτεί έναν ειδικό;
Καταρχήν δεν θα ήθελα να «πειστεί» κάποιος να πάει σε ειδικό. Προτιμότερο είναι να γεννηθεί σαν αίτημα δικό του ή σαν κίνητρο, διαδικασία διερεύνησης μιας νέας εμπειρίας. Εάν παρόλ’ αυτά κρίνεται θεμιτό ή σχεδόν απαραίτητο ‘να πειστεί ‘, μπορούμε να αφηγηθούμε θετικά αποτελέσματα στις ζωές ανθρώπων που είχαν εμπειρία ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας.
-Να έχεις ή να είσαι; Και γιατί;
Όταν είσαι, έχεις ήδη. Το πιο πιθανό είναι να ‘έχεις’ αυτό που βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με αυτό που ‘είσαι’. Είσαι ή τείνεις να είσαι στον δρόμο της κατάκτησης του έχειν, στον δρόμο του επαναπροσδιορισμού και της κατανόησης του είναι. Φυσικά, όλα αυτά είναι δυναμικές που μεταβάλλονται και μεταβολίζονται. Η έννοια του ‘είναι’ και του ‘έχειν’ είναι πολύ φορτισμένες και επηρεάζονται και διαμορφώνονται τόσο πολύ από τις συνθήκες ζωής, τις πεποιθήσεις, την κουλτούρα, τις προσδοκίες, την αφήγηση ζωής, τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες που έχει κάποιος. Είναι έννοιες αλληλοενισχυόμενης ανάδρασης, επηρεάζουν συνεχώς η μία την άλλη
-Πώς θα καταλάβω εάν πρέπει να πάω στον ψυχίατρο ή σε ψυχολόγο;
Ιδανικά, θα το καταλάβει ο ειδικός στον οποίο θα απευθυνθεί πρώτα ο άνθρωπος που έχει το αίτημα για θεραπεία .Εάν κάποιος πάει σε ψυχολόγο πρώτα και η κατάσταση χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης και αγωγής, ο ψυχολόγος θα παραπέμψει σε κάποιον ψυχίατρο. Εάν πάλι απευθυνθεί ο ασθενής πρώτα σε ψυχίατρο είναι σημαντικό παράλληλα με την ψυχιατρική παρακολούθηση και αγωγή να λαμβάνουν χώρα ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες (εάν το επιτρέπει η κατάσταση του ασθενούς) για μια πιο ολοκληρωμένη και ασφαλή προσέγγιση.
-Η ευτυχία είναι μια μόνιμη κατάσταση; Τι χρειάζεται να κάνουμε για να την κατακτήσουμε;
‘Happiness is a state of mind’θα έλεγα περιπαιχτικά. Δε νομίζω ότι η ευτυχία είναι μια μόνιμη κατάσταση, μολοταύτα. Έχουμε ευτυχισμένες στιγμές. Μπορούμε να δημιουργούμε ευτυχισμένες στιγμές, μπορούμε να αντιληφθούμε και να εκτιμήσουμε την ευχάριστη αύρα κάποιων ευτυχισμένων στιγμών, ακόμη και των πιο καθημερινών και δεδομένων και να νιώσουμε ευτυχία και ευγνωμοσύνη. Μπορούμε να οραματιστούμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες όπου το άθροισμα των ευτυχισμένων στιγμών θα είναι μεγαλύτερο. Μπορούμε να έχουμε συνείδηση και να εκτιμήσουμε μια ευτυχισμένη στιγμή μετά από μια δύσθυμη ή αρνητικά φορτισμένη κατάσταση. Και αυτός είναι ο στόχος και αυτό είναι το στοίχημα.Η έννοια της ευτυχίας ή μάλλον των ευτυχισμένων στιγμών στις οποίες εγώ προσβλέπω είναι θέμα απόφασης, εστιασμού, αναγνώρισης και ανάδειξης αυτών.
-Ο όρος «ενεργειακή ψυχολογία» ακούγεται ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό.
Ποια είναι η γνώμη σας;
Προσωπικά, είμαι πολύ θετικά διακείμενη όσον αφορά σε τεχνικές που προέρχονται,φαινομενικά, από άλλες αφετηρίες και που έχουν την ικανότητα να προάγουν την ενσυνειδητότητα, την κατάσταση του διαλογισμού και της καθαρής αντανάκλασης, την πιο γρήγορη και αποτελεσματική -σε περιπτώσεις- θεώρηση του ‘τραύματος’ και του τρόπου και των λόγων που έχει εγκαθιδρυθεί ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέπτεσθαι (mindset). Η ίδια είμαι Reiki master teacher. Eπιπλέον, η επαφή του ανθρώπου-ασθενή-πελάτη με πιο πνευματικές διεργασίες ειρήνευσης με το εγώ και τον εαυτό και με το εκάστοτε συστημικό του πεδίο, μπορεί να τον οδηγήσει σε ερμηνείες και επαναξιολογήσεις, επαναπροσδιορισμό πολλών δυσλειτουργικών ποιοτήτων και μαθημένων συμπεριφορών. Η ολιστική προσέγγιση της οποιασδήποτε κατάστασης πλέον, είναι οπτική που επιφέρει τις περισσότερες φορές και τα καλύτερα αποτελέσματα. Η ενεργειακή ψυχολογία εμπεριέχει την γιόγκα και τον διαλογισμό, το reiki, το mindfulness την υπνοθεραπεία και άλλες τεχνικές που έχουν κατά περιόδους και κατά παράδοση συστήσει αυτόνομο σχήμα με συγκεκριμένο στόχο και πρόγραμμα, που ο πυρήνας τους όμως και ο κ παρονομαστής στον οποίο κινούνται είναι παρόμοιος και σύμφυτος. Θα μπορούσαν να συνδυαστούν είτε συνδυαστικά είτε συνεπικουρικά με την ψυχοθεραπευτική συνεδρία της αφήγησης και του διαλόγου. Και σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι πολύ πιο άμεσα. Το πνεύμα είναι πάνω και γύρω από κάθε ‘εγώ’ του καθενός.
Με αυτήν την συνειδητοποίηση η ενεργειακή ψυχολογία μπορεί να πάει το θεραπευτικό σχήμα ένα βήμα παραπέρα.