Η επικοινωνία ως βασικό στοιχείο των διαπροσωπικών μας σχέσεων

Γερακάκη Ελένη | Κοινωνική Επιστήμονας – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Με τον όρο επικοινωνία μπορούμε να περιγράψουμε την μεταφορά μηνυμάτων από ένα πομπό σε έναν δέκτη, αρκεί και οι δύο να είναι ικανοί να στείλουν και να λάβουν ένα μήνυμα. Η ικανότητα αποστολής και λήψης μηνυμάτων έγκειται στην προθυμία συνδιαλλαγής και αμοιβαίας επικοινωνίας υπό το πρίσμα της κατανόησης και αιτιακής επεξήγησης. Η επικοινωνία είναι μια ανάγκη που προέκυψε και κατονομάστηκε από την ανθρώπινη φύση πολύ νωρίς, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα της καθημερινής μας ζωής και συνύπαρξης. Κάθε προσπάθεια επικοινωνίας μπορεί να θεωρηθεί ένα δύσκολο εγχείρημα διότι αποτελεί μια προσπάθεια προβολής και εξωτερίκευσης προσωπικών σκέψεων σε ένα άλλο άτομο που επιχειρεί ακριβώς το ίδιο. Σε αυτή την προσπάθεια, πολλές φορές παρασυρόμαστε, επιδιώκοντας την επικράτηση της άποψης μας ως σωστή και επικρατέστερη, με αποτέλεσμα να αποπροσανατολιζόμαστε από την πραγματική ουσία της επικοινωνίας, που δεν είναι άλλη, από το να αφουγκραστούμε τις διαφορετικές τοποθετήσεις, να τις επεξεργαστούμε και να κατανοήσουμε τα λεγόμενα όσων επιχειρεί να μας μεταφέρει ο συνομιλητής μας. Αποδεχόμαστε τα νέα ερεθίσματα, αναπροσαρμόζοντας τις σκέψεις μας και αποδίδοντας τα λανθάνοντα νοήματα που αποκρύπτονται. Θέλοντας να προσεγγίσουμε το νόημα των λόγων και των πράξεων των σημαντικών άλλων στην ζωή μας, των προσώπων που έχουν επιρροή σε εμάς ή ακόμη πιο ορθώς των προσώπων που εμείς επιλέγουμε να έχουν αυτήν την θέση στην ζωή μας, καλούμαστε να κατονομάσουμε την σημασία του νοήματος που οι ίδιοι αποδίδουν σε κάθε ενέργεια που πράττουν. Η ζωή μας εξαρτάται από την επικοινωνία που χτίζουμε και τις σχέσεις αλληλεπιδράσεων που καθημερινά συνάπτουμε στις επικοινωνιακές μας σχέσεις. Η συναισθηματική επένδυση επηρεάζει και καθορίζει την ανθρώπινη επικοινωνία. Οι ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν αποφάσεις και σχέσεις ζωής. Για να είναι επιτυχημένες πρέπει στηρίζονται σε συναισθήματα και όχι υποχρεώσεις & ανάγκη. Ως επακόλουθο αυτού, η όποια συνομιλία μας βασίζεται και επιφορτίζεται με την συναισθηματική χροιά που της αποδίδουμε. Η αμοιβαία διάθεση επικοινωνίας, ο σεβασμός, η ανεκτικότητα, η άνευ όρων αποδοχή και η ενσυναίσθηση είναι χαρακτηριστικά και απαραίτητα γνωρίσματα σε κάθε εγχείρημα επικοινωνίας. Η ειλικρίνεια και η παραδοχή στην ομιλία συνεπάγεται αποδοχή και αλήθεια στην δόμηση της σχέσεως και στην δημιουργία θεμέλιων λίθων συστημάτων επικοινωνίας ασφαλείας και προβολής όλων των μύχιων σκέψεων και ενδόμυχων προβληματισμών.

Πόσο δύσκολο είναι τελικά να επικοινωνήσουμε; Πόσο δύσκολο είναι να ακουστούμε, αλλά κυρίως πόσο πιο δύσκολο είναι εμείς να ακούσουμε;

Τον ίδιο μας τον εαυτό και όσα εκείνος θέλει να μοιραστεί και να επικοινωνήσει και στην συνέχεια μέσω της σωστής και αποτελεσματικής χρήσης των λέξεων αλλά κυρίως του συναισθήματος που θέλουμε να αποδώσουμε, να μιλήσουμε ουσιαστικά, καίρια και πραγματικά.

Γιατί τελικώς, αν ολόψυχα δεν πούμε αυτά που θέλουμε, πως θα έχουμε αυτά που ζητάμε;

Για το Your Therapist,

Γερακάκη Ελένη | Κοινωνική Επιστήμονας – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print