Βιταμίνη Β9

Πέγκυ Βρυνιώτη | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Σύμβουλος Ολιστικής Διατροφής

Η βιταμίνη Β9 είναι ο γενικός όρος που αναφέρεται στο φολικό οξύ, δηλαδή τη φυσική μορφή της βιταμίνης που βρίσκεται στα τρόφιμα, αλλά και στο φυλλικό οξύ, την τεχνητή μορφή της βιταμίνης Β9, η οποία βρίσκεται σε εμπλουτισμένα τρόφιμα και σε συμπληρώματα διατροφής. Η βιταμίνη Β9 ανήκει στο φάσμα των υδατοδιαλυτών βιταμινών και μία από τις βασικές λειτουργίες της είναι ότι συμβάλλει στη σύνθεση του γενετικού υλικού (DNΑ, RNA) και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Το φολικό οξύ σε συνέργεια με τη βιταμίνη Β12, συμμετέχουν στην παραγωγή νέων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και των ερυθρών κυττάρων του αίματος. Συνεπώς, το φολικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη.


Προτίμησε λαχανικά ωμά και όχι βρασμένα, καθώς το φολικό οξύ επηρεάζεται από τη θερμότητα και διαλύεται στο νερό.


• Απέφυγε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καθώς παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να απορροφά αυτή τη βιταμίνη.
• Έλεγξε τα επίπεδα βιταμίνης Β9 στον ετήσιο αιματολογικό σου έλεγχο.
• Αν η διατροφή σου δεν είναι επαρκής σε φολικό οξύ, χρησιμοποίησε 1-2 φορές το χρόνο κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, επαρκείς ποσότητες φολικού οξέος μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νωτιαίου μυελού των εμβρύων. Παρακάτω θα βρεις σε ποιες τροφές θα τη βρεις:

Τροφές Φολικό οξύ (mg)
Μοσχαρίσιο συκώτι (200 γρ) 374
Φακές (1 φλιτζάνι) 358
Σπανάκι (1 φλιτζάνι) 263
Σπαράγγια (1 φλιτζάνι) 263
Μαυρομάτικα φασ. (1 φλιτζάνι) 256
Αρακάς (1 φλιτζάνι) 101
Μπρόκολο (1 φλιτζάνι) 94
Ηλιόσποροι (50 γρ) 81,8

Για το Your Therapist,

Πέγκυ Βρυνιώτη | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Σύμβουλος Ολιστικής Διατροφής

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print