Δυσπεψία

Τι είναι η δυσπεψία;

Καλλιόπη Στάλα | Διαιτολογος – Διατροφολόγος

Η δυσπεψία (βαρυστομαχιά), είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που οφείλεται στην κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα κατά την πέψη.

Είναι πολύ συχνή η εμφάνιση της και ταλαιπωρεί πολύ κόσμο.

Τα κύρια συμπτώματα της δυσπεψίας είναι:

-Πόνος στο στομάχι

-Φούσκωμα

-Αίσθημα καψίματος στο στήθος

-Παλινδρόμηση (το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει στον οισοφάγο).

-Ναυτία

-Έμετος

-Ερυγές (ρεψίματα)

Τα αίτια της δυσπεψίας μπορούν να είναι πολλά:

• Μπορεί να οφείλεται σε έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου. Έλκος μπορεί να προκληθεί κυρίως από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή από τη χρήση κάποιων φαρμάκων.

• Μπορεί να προϋπάρχει γαστρίτιδα. Το χαρακτηριστικό αυτής είναι ο έντονος πόνος και οι καούρες στο επιγάστριο. Τα αίτια είναι τα ίδια με αυτά του έλκους.

• Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει επίσης δυσπεψία. Στην πάθηση αυτή χαλαρώνει ο άνω σφικτήρας του στομάχου και επανέρχεται το περιεχόμενο του στομάχου στον οισοφάγο. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι το αίσθημα καψίματος και πόνου πίσω από το στέρνο.

• Η ύπαρξη πέτρας στη χολή μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία. Τα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, αναγούλες, εμετός.

Διατροφική αντιμετώπιση

Είναι φανερό πως οι αιτίες της δυσπεψίας μπορούν να είναι πολλές και όχι μια. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία μέσα από τις κατάλληλες εξετάσεις. Ο ρόλος του διαιτολόγου και της διατροφής είναι πολύ σημαντικός και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Στην περίπτωση του έλκους στομάχου και δωδεκαδακτύλου πρέπει να αποφεύγονται η κατανάλωση καφεΐνης, αναψυκτικών και αλκοόλης και να γίνεται διακοπή του καπνίσματος. Επίσης τα συμπτώματα μπορούν να χειροτερέψουν με την κατανάλωση τηγανιτών φαγητών, καυτερών τροφίμων, μπαχαρικών και λεμονιού. Συστήνεται η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης, φυτικών ινών και προβιοτικών.

Στην περίπτωση της γαστρίτιδας πρέπει να αποφεύγονται τα όξινα φρούτα, η ντομάτα και τα πικάντικα φαγητά. Τα όσπρια θα πρέπει να είναι καλομαγειρεμένα, και όπως και στο έλκος θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση καφεΐνης και οινοπνεύματος. Όταν υπάρχουν πέτρες στην χολή, πρέπει να περιορίζονται τα λίπη και τα βαριά φαγητά. Συστήνεται η κατανάλωση φυτικών ινών και νερού. Στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πρέπει να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλης και καφεΐνης, όπως επίσης και η κατανάλωση αεριούχων ποτών διότι λόγω της απελευθέρωσης των αερίων διατείνουν το στομάχι, προκαλούν διάνοιξη του βαλβιδικού μηχανισμού, επιδεινώνοντας έτσι τα συμπτώματα.

Άλλες τροφές που πιθανόν να ενοχλήσουν είναι τα πικάντικα και όξινα φαγητά, η κόκκινη σάλτσα, η ντομάτα, τα πολλά μπαχαρικά. Γενικά, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρξει απώλεια βάρους εάν αυτό είναι πάνω από το φυσιολογικό. θα πρέπει η μάσηση να γίνεται αργά και να μην γίνεται κατάκλιση αμέσως μετά το γεύμα. Απαραίτητη είναι και η άσκηση. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει επίσης η ψυχολογία, το στρες και το άγχος, τα οποία επιβαρύνουν την εκάστοτε κατάσταση.

Καλλιόπη Στάλα | Διαιτολογος – Διατροφολόγος

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print