Διατροφή μετά τις γιορτές: Και τώρα τι;

Κωνσταντίνα Κατσανά | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Οι γιορτές έχουν πια κλείσει την αυλαία τους.

Ή τουλάχιστον βάσει ημερολογίου -μιας και στην καρδιά μπορεί να παραμένουν!

ΣΥΧΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Πόσο έφαγες, πόσο δεν έφαγες, γιατί έφαγες, γιατί δεν έφαγες όσα «έπρεπε» και γιατί έφαγες όλα όσα «δεν έπρεπε»…

«Και τι θα κάνω τώρα; Πώς θα μαζευτώ;», αναρωτιέσαι γεμάτη-ος άγχος και απελπισία.

ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.

Αρχικά, θα ήθελα να σου πω πόσο πολύ σε νιώθω. Πόσο πολύ σε καταλαβαίνω. Και πως είμαι μαζί σου. Γνωρίζω καλά το πόσο αβίαστα, σχεδόν ύπουλα μπορούν να τρυπώσουν μέσα σου τέτοιες ενοχικές σκέψεις και να νιώθεις πως σε κυριεύουν. Μοιάζουν να είναι ικανές να ορίζουν την ψυχολογία σου και να την καταστρέφουν.

Το έχω περάσει κι εγώ. Γνωρίζω πως είναι.

Και αναγνωρίζω πόσο απαιτητικό μπορεί να είναι πολλές φορές το να καταφέρεις να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να παρατηρήσεις από μία απόσταση όλα όσα έχουν συμβεί, για να μπορέσεις να δεις πιο καθαρά.

Και αυτό σου προτείνω.

Πάρε λίγο χρόνο, βάλε σε μία μικρή παύση τις σκέψεις του μυαλού.

Τώρα, με μία πιο ήρεμη ματιά, μπορείς να δεις ποιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που είναι καλό να αποφύγεις.

Όχι μόνο τώρα, αλλά πάντοτε.

Εάν θέλεις να βάλεις τα θεμέλια για μία πραγματικά υγιή σχέση με το φαγητό μακροπρόθεσμα.

  • Η στέρηση ΔΕΝ είναι η λύση

Θα ήθελα πραγματικά να σου επιστήσω την προσοχή σε αυτό το τόσο βασικό σημείο- «κλειδί». Πολλές φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολο το να συνειδητοποιήσει κανείς πως πράγματι στερείται και αυτοπεριορίζεται. Βλέπεις, ο περιορισμός και η στέρηση μπορεί να πάρουν άλλες, πιο ελκυστικές ονομασίες, όπως «Προσέχω τη διατροφή μου», «Απλώς αποφεύγω να τρώω τα τάδε τρόφιμα» και «Εντάξει μωρέ, αφού δεν τα χρειάζομαι αυτά. Μπορώ να ζήσω και χωρίς να τα τρώω.» Θέλω, επίσης, στο σημείο αυτό να διευκρινίσω πως φυσικά και κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέγει για τον εαυτό του και υπόκειται στην ελεύθερη βούλησή του το πώς θέλει να τρέφεται, ποια τρόφιμα του αρέσουν και ποια δεν επιθυμεί να καταναλώνει.

ΜΗΠΩΣ ΣΤΕΡΕΙΣΑΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;

Δυστυχώς, όμως, είναι πολύ εύκολο, χωρίς καν να το καταλάβεις, να αναπτύξεις μία καθαρά ενοχική σχέση με το φαγητό. Και τελικά, όσα τρόφιμα έχεις προσπαθήσει να πείσεις τον εαυτό σου πως δεν τα θέλεις, στην πραγματικότητα να βασανίζεσαι από τις τύψεις κάθε φορά που τα τρως και να σου δημιουργεί άγχος μονάχα και η ίδια η σκέψη του να τα καταναλώσεις ή να βρεθείς σε χώρο όπου υπάρχουν διαθέσιμα.

Με αυτόν τον τρόπο, διαιωνίζεται μία δυσλειτουργική στάση απέναντι σε όσα τρόφιμα θεωρείς απαγορευμένα και είτε τα αποφεύγεις τελείως και φοβάσαι να τα δεις μπροστά σου, είτε τα υπερκαταναλώνεις (βλέπε σε περίοδο διακοπών που καταργούνται οι κανόνες και οι απαγορεύσεις). Αυτό που χρειάζεσαι πραγματικά είναι να εξοικειωθείς με αυτά τα τρόφιμα, να μάθεις να έχεις μια λειτουργική σχέση μαζί τους και όχι να παλεύεις να τα αποκλείσεις από τη ζωή σου, παραβλέποντας το κόστος που μπορεί να έχει μία τέτοια προσπάθεια στην ψυχική και πνευματική σου υγεία.

Η ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ

Η τακτική της απαγόρευσης συγκεκριμένων τροφίμων που στη συνέχεια οδηγεί στην υπερκατανάλωσή τους και πάλι από την αρχή, σχετίζεται άρρηκτα με τη Νοοτροπία της Δίαιτας. Εάν έχεις κάνει ήδη αρκετές δίαιτες κι, όμως, εξακολουθούν να σε απασχολούν τα ίδια θέματα στη σχέση σου με το φαγητό, τότε μπορείς να διαβάσεις στο άρθρο αυτό πώς θα μπορούσες να ξεφύγεις από την τοξικότητα αυτής της νοοτροπίας.

ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΟΥ ΧΡΟΝΟ & ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

Συνοψίζοντας, μπορώ να καταλάβω την αγωνία σου ή ακόμη και τη βιασύνη. Θέλεις να τα αλλάξεις όλα εδώ και τώρα. Δε θέλεις να αργείς. Όμως, να θυμάσαι πως η σχέση μας με το φαγητό είναι κάτι, το οποίο διαμορφώνεται σε βάθος χρόνου. Τι σημασία έχει τελικά το να καταφέρεις να αποφύγεις συγκεκριμένα τρόφιμα για λίγους μόνο μήνες και τα Χριστούγεννα να βρεθείς ξανά να ανησυχείς και να κατακλύζεσαι από ενοχές, όταν τα πρώτα γλυκά κάνουν την εμφάνισή τους;

Αναγνωρίζω και σέβομαι όλα τα διαφορετικά συναισθήματα που μπορεί να αισθάνεσαι. Είναι φυσιολογικό να τα νιώθεις. Αγκάλιασέ τα και προχώρησε.

Αυτή τη φορά εστίασε σε μία πιο λειτουργική και ωφέλιμη προσέγγιση, η οποία θα σε ακολουθεί για ολόκληρη τη ζωή σου -και όχι για μεμονωμένες, αγχωτικές περιόδους.

Αυτή τη φορά κάνε το βήμα για να έρθεις πιο κοντά στη σωματική, ψυχική και πνευματική σου ισορροπία. Το αξίζεις.

Για το Your Therapist,

Κωνσταντίνα Κατσανά | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μοιράσου αυτό το Άρθρο στο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print