Εύη Καρκανιά | Λογοθεραπεύτρια – Λογοπεδικός
Καθώς η γλώσσα των παιδιών αναπτύσσεται, αρχίζουν να ενσωματώνουν μεγαλύτερες φράσεις λέξεων στην ομιλία τους. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά χρειάζονται επιπλέον βοήθεια για να ενθαρρύνουν τις πιο εκφωνούμενες φράσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε απλές συμβουλές που μπορείτε να αρχίσετε να εξασκείτε με το παιδάκι σας.
Όταν το παιδί σας λέει τις πρώτες του λέξεις, είναι μια τόσο συναρπαστική στιγμή! Για λίγο, πιθανότατα θα παρατηρήσετε να χρησιμοποιεί μεμονωμένες λέξεις για να επικοινωνήσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Μόλις το παιδί σας γίνει δύο ετών, μπορεί να αρχίσει να συνδυάζει λέξεις μαζί για να δημιουργήσει φράσεις δύο λέξεων. Ωστόσο, μερικά παιδιά χρειάζονται λίγη επιπλέον βοήθεια για την παραγωγή αυτών των σύντομων φράσεων. Ενώ άλλα παιδιά μπορεί αρχικά να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εύκολα φράσεις δύο λέξεων, αλλά στη συνέχεια να φτάσουν σε ένα σημείο που να δυσκολεύονται να παράγουν μεγαλύτερες φάσεις τριών έως τεσσάρων λέξεων.
Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει μέσω απλών συμβουλών που μπορείτε να εφαρμόσετε σήμερα κιόλας για να ενθαρρύνετε τις πιο εκφωνημένες φράσεις από το παιδί σας, δηλαδή για να μετατρέψετε τις λέξεις που εκφέρει πιο συχνά το παιδάκι σας σε φράσεις δύο ή περισσοτέρων λέξεων.
- ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΜΙΛΙΑΣ
Κάτι που λέω συχνά στους γονείς είναι το πόσο σημαντικό είναι να διαμορφώνουν πρότυπο ομιλίας για τα παιδιά τους. Τα παιδιά πρέπει να ακούν συχνά την ομιλία όταν μαθαίνουν πώς να τη χρησιμοποιούν μόνα τους. Εξάλλου, έτσι μαθαίνουν να επικοινωνούν, ακούγοντας και απορροφώντας τη γλώσσα από τους γύρω τους.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, αφηγηθείτε τι κάνετε με το παιδί σας. Μπορεί να αισθάνεστε ότι αυτή η ενέργεια είναι λίγο ανόητη, αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ. Και αυτό γιατί σας υπόσχομαι ότι αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας. Κάνοντας αυτό, το παιδί σας θα αρχίσει γρήγορα να κάνει συσχετισμούς μεταξύ αυτού που κάνετε και αυτού που λέτε. Είναι ο πιο απλός τρόπος να μάθει νέο λεξιλόγιο. Φυσικά θα ήθελα να το συνδυάσετε με πολύ παραστατικότητα και έναν καθαρό τόνο φωνής.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΣΑΣ
Έχουμε ξαναμιλήσει σε παλαιότερα άρθρα για τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων! Η ανάγνωση είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της ομιλίας. Η ανάγνωση βοηθά στην αύξηση του δεκτικού και εκφραστικού λεξιλογίου του παιδιού ή, με άλλα λόγια, στην ικανότητά του να χρησιμοποιεί και να κατανοεί τη γλώσσα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να αρχίσει να κατανοεί νέους τρόπους δομής φράσεων (και τελικά προτάσεων)!
Εδώ είναι μια εύκολη δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε. Καθώς διαβάζετε μαζί, ζητήστε από το παιδί σας να μιμηθεί μια απλή, σύντομη φράση που σχετίζεται με το τι συμβαίνει στην ιστορία ή στις φωτογραφίες στη σελίδα. Διασκεδαστικές δραστηριότητες που κάνετε μαζί με το παιδί σας μπορούν να του δώσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις επικοινωνιακές του δεξιότητες.
Αυτή η αύξηση της αυτοπεποίθησης είναι συχνά το κίνητρο που χρειάζονται τα παιδιά για να αρχίσουν να μιλούν περισσότερο.
- ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
Όταν διαβάζετε στο παιδί σας ή όταν μοντελοποιείτε την ομιλία του, εστιάστε σε διαφορετικά μέρη του λόγου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα ουσιαστικά, ρήματα, επίθετα και αντωνυμίες.
Όσο περισσότερες λέξεις καταλαβαίνει το παιδί σας, τόσο περισσότερες λέξεις είναι πιθανό να πει. Αυτό μπορεί φυσικά να βοηθήσει τα παιδιά να αυξήσουν το μήκος των προφορικών φράσεων. Ομοίως, όταν το παιδί σας έχει πιο πλούσιο λεξιλόγιο, η ομιλία του θα γίνει πιο ώριμη.
- ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΗΚΟΣ ΦΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
Όταν αποφασίζετε σε ποια έκταση φράσεων να εστιάσετε με το παιδί σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πόσες λέξεις λέει συνήθως.
Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί συχνά μεμονωμένες λέξεις, τότε προσπαθήστε να το παρακινήσετε να χρησιμοποιήσει φράσεις δύο λέξεων (αυτό θα πρέπει να ξεκινά γύρω στα δύο χρόνια). Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί ήδη φράσεις δύο λέξεων, αυτό είναι φανταστικό! Τώρα στοχεύστε σε φράσεις τριών λέξεων.
Βλέπετε πώς εργαζόμαστε μόνο ένα επίπεδο πάνω από αυτό που αποδίδει το παιδί σας αυτήν τη στιγμή; Είναι σημαντικό να αυξήσετε ελαφρώς το μήκος της φράσης, πράγμα που θα βοηθήσει το παιδί σας να επιτύχει εύκολα νέους στόχους ομιλίας και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.
- ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ;
Όταν προτρέπετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερες φράσεις (θυμηθείτε, μόνο μια λέξη μεγαλύτερη από αυτή που συνήθως παράγει), εξασκηθείτε σε καταστάσεις όπου το παιδί σας είναι πολύ ομιλητικό και αφοσιωμένο.
Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας αγαπά πραγματικά να παίζει με αυτοκίνητα και φορτηγά, χρησιμοποιήστε αυτά τα είδη παιχνιδιών προς όφελός σας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς να αυξήσετε φυσικά τις προφορικές φράσεις σε αυτόν τον τύπο παιχνιδιού:
Εάν το παιδί σας πει, “Αυτοκίνητο!” για να ζητήσετε το αυτοκίνητο-παιχνίδι, μπορείτε να μοντελοποιήσετε, “Αυτοκίνητο, παρακαλώ!” Περιμένετε και δείτε αν το παιδί σας θα μιμηθεί.
Εάν το παιδί σας πει, “Μεγάλο φορτηγό!” για να σχολιάσετε το παιχνίδι τους, μπορείτε να μοντελοποιήσετε “Μεγάλο, μπλε φορτηγό!” Και πάλι, περιμένετε με ανυπομονησία να δείτε αν θα μιμηθούν την ομιλία σας.
Παρατηρήσατε πώς σε αυτά τα παραδείγματα παίρνουμε τις ίδιες λέξεις που λέει το παιδί σας και απλώς προσθέτουμε μια νέα λέξη; Η χρήση κυρίως γνωστών λέξεων αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί σας να μιμηθεί τη φράση.
- ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΟΤΙ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΦΡΑΣΕΩΝ ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ!
Καθώς εργάζεστε με το παιδί σας σε αυτές τις εργασίες, να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι το παιδί σας να αρχίσει να χρησιμοποιεί με συνέπεια και ανεξάρτητα φράσεις στην καθημερινή του ομιλία.
Μην αγχώνεστε κατά τη διάρκεια της εξάσκησης της ομιλίας, αλλά κρατήστε διασκεδαστική και χαλαρή διάθεση. Η εκμάθηση της επικοινωνίας είναι σκληρή δουλειά για τα μικρά παιδιά. Φροντίστε λοιπόν να προσφέρετε πολλή ενθάρρυνση! Απλώς θυμηθείτε να έχετε υπομονή, να συνεχίσετε να ασκείστε διασκεδαστικά και να είστε έτοιμοι να παρακολουθήσετε το παιδί σας να μεγαλώνει!
«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»
Για το Your Therapist,