Site icon Your Therapist

Αντιφλεγμονώδης διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Δρ. Σταυρούλα Στουπή | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθάει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις, τα τραύματα, τις τοξίνες ή τις αλλεργικές αντιδράσεις. Συνεπώς η φλεγμονή είναι μια απαραίτητη βιολογική διαδικασία με προστατευτική δράση για τον οργανισμό. Ωστόσο, εάν η φλεγμονή γίνει χρόνια, και δεν υποχωρήσει, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας και να προωθήσει την ανάπτυξη διάφορων ασθενειών όπως μεταβολικές διαταραχές (σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, παχυσαρκία, λιπώδες ήπαρ), μυοσκελετικές διαταραχές (οστεοαρθρίτιδα, σαρκοπενία), καρδιαγγειακά, αυτοάνοσα, νευρολογικά ή καρκίνο (όπως στομάχου, παχέους εντέρου, μαστού).

Καθημερινά συνειδητοποιούμε πως η διατροφή μας αλλάζει, καθώς απομακρυνόμαστε από παραδοσιακούς τρόπους ζωής και καταφεύγουμε στους ρυθμούς που μας επιβάλλει η σύγχρονη εποχή με το γρήγορο και έτοιμο φαγητό από βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Η βιομηχανική εποχή, τα τελευταία 300 χρόνια, εξασφάλισε τη διατροφική επάρκεια δίνοντας παράλληλα πρόσβαση σε πλήθος διατροφικών και πιο εύγευστων επιλογών. Αυτό όμως είχε και ως συνέπεια την υπερκατανάλωση φαγητού με αποτέλεσμα τη γένεση και ανάπτυξη των χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο και καρδιαγγειακά. Τα σύγχρονα διατροφικά πρότυπα που ακολουθούνται πλέον χαρακτηρίζονται κυρίως από υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών και σακχάρων, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζαχαρούχα ροφήματα, μεγάλη κατανάλωση αλατιού και χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριού, ξηρούς καρπούς και όσπρια, τα οποία προωθούν την αύξηση βάρους και του λίπους. Σε συνδυασμό με ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως η καθιστική ζωή, το χρόνιο ψυχικό στρες, το άγχος, ο μη επαρκής νυχτερινός ύπνος αλλά και η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου, σε ολόκληρο το σώμα. Αυτός ο τύπος φλεγμονής δεν προκαλεί αξιοσημείωτα συμπτώματα όμως θεωρείται ότι είναι μια κρυφή απειλή για την υγεία καθώς η παραμονή της στο σώμα, με τη πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις όπως μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, διαβήτη τύπου 2, νόσο Αλτσχάιμερ, καρκίνο κ.α.

Τρόφιμα που επιδεινώνουν τη φλεγμονή στο σώμα και πρέπει να αποφεύγονται/περιορίζονται περιλαμβάνουν:

Η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό προστατευτικό και θεραπευτικό ρόλο στην καταπολέμηση της φλεγμονής ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας. Μελέτες δείχνουν ότι ο γλυκαιμικός δείκτης, το γλυκαιμικό φορτίο, οι φυτικές ίνες, η σύνθεση λιπαρών οξέων, το μαγνήσιο, και τα αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες είναι κάποια από αυτά τα διατροφικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Σημαντικό ρόλο έχει η διατροφή και στην ενίσχυση και υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου, με το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας να εστιάζει στο ρόλο της εντερικής μικροχλωρίδας καθώς εμπλέκεται και επηρεάζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη “αντιφλεγμονώδης δίαιτα” που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος αλλά η έμφαση δίνεται σε ισορροπημένα διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν ποικιλία φρούτων και λαχανικών, ακόρεστα λιπαρά, δημητριακά ολικής άλεσης και λιπαρά ψάρια. Τα πιο δημοφιλή αντιφλεγμονώδη διατροφικά πρότυπα, για τα ελληνικά δεδομένα είναι η Μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH. Παρακάτω υπογραμμίζονται τρόφιμα και τα συστατικά τους που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Παράλληλα με τη διατροφή θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που επηρεάζει θετικά την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα, η μείωση του στρες, και ο επαρκής νυχτερινός ύπνος.

Μια ενιαία προσέγγιση για την υγεία και τη διατροφή μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική. Ακόμη και μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ηλικίας και επιπέδου δραστηριότητας, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ανεχόμαστε, μεταβολίζουμε και χρησιμοποιούμε θρεπτικά συστατικά, δημιουργώντας την ανάγκη για εξατομικευμένη διατροφή.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

Για το Your Therapist,

Δρ. Σταυρούλα Στουπή | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Exit mobile version