Your Therapist

Η πρώτη εντύπωση! Είναι πάντοτε αλάνθαστη;

Νίκος Χαρόπουλος | Mentor, Coach, Executive Coach

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι άνθρωποι, θυμούνται την πρώτη εικόνα από κάποιον. Τα πρώτα δευτερόλεπτα μιας γνωριμίας, ο τόνος της φωνής, το χαμόγελο, το στυλ ντυσίματος, η στάση του σώματος και η δύναμη της χειραψίας επηρεάζουν ασυναίσθητα την κρίση του άλλου. Αυτά τα κρίσιμα πρώτα δευτερόλεπτα (για πολλούς επιστήμονες τα πρώτα τρία δευτερόλεπτα) και τα συμπεράσματα που αντλούνται από αυτά, πόση σημασία έχουν για τις κρίσεις στις οποίες καταλήγουμε; Αλήθεια πόσο αληθινά είναι;

Αρκούν, αυτές οι πρώτες εντυπώσεις να μας δώσουν ακριβή συμπεράσματα για τον χαρακτήρα; Ή απλά καθρεφτίζουν τις δικές μας προκαταλήψεις;

Τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος για να έχει μια πιο ασφαλή εκτίμηση, για το πρόσωπο που μόλις γνώρισε;

Ασφαλώς, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τις πρώτες κρίσεις μα κυρίως επικρίσεις. Εδώ εμπλέκονται και πολλές προκαταλήψεις, η τάση για παράδειγμα να μας αρέσουν πρόσωπα συνηθισμένα σε μας.

Στην αρχή όλοι δείχνουμε κάποια σημάδια του χαρακτήρα μας. Θα φανεί για παράδειγμα αν κάποιος είναι ντροπαλός, κοινωνικός, έχει χιούμορ. Ίσως όμως δεν βγει η αυθάδεια του χαρακτήρα του, ή η τάση αυτοπροβολής. Το σίγουρο είναι πως όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα είναι εκεί και αργά ή γρήγορα θα βγουν. Γιατί όπως και να το κάνουμε, η τελευταία εντύπωση, είναι και αυτή ισχυρή. Απολογιστικά αληθινή και σοφή.

Στον επαγγελματικό τομέα;

Μια καλή, θερμή χειραψία, γεμάτη αυτοπεποίθηση, ανοίγει την συνέντευξη, της δίνει βαρύτητα μα κυρίως προσδίδει μια αυθεντική, καθαρή προοπτική θετικής εξέλιξης. Ασφαλώς το χαμόγελο (όπου χρειάζεται) και η οπτική επαφή, έχουν τόση αξία όση και η γενικότερη στάση του σώματός μας. Ο θετικός τόνος στη συζήτηση και η γενικότερη αύρα θα προσδώσουν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα το προσωπικό στυλ, χωρίς ακρότητες και υπερβολές.

Ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό;

Πολοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός άνδρα «βγαίνει» πολύ εύκολα, από τα πρώτα δευτερόλεπτα μιας νέας, πρώτης γνωριμίας. Μια διαπίστωση που βασίζεται σε έρευνες και μελέτες με εθελοντές και καταλήγει στο συμπέρασμα, πως αρκεί ένα 20ο του δευτερολέπτου για να αντιληφθεί κάποιος (ακολουθώντας το ένστικτό του) με «ακρίβεια» στην σεξουαλική κλίση ενός ατόμου που μόλις γνώρισε.

Επανέρχεται στην μνήμη, η αρχική εκτίμηση μας γαι ένα πρόσωπο;

Η πρώτη εντύπωση είναι πάντα εκεί, δύσκολα σβήνει, πάντα αναδύεται και ενισχύει την αρχική μας εκτίμηση για ένα πρόσωπο. Η μνήμη είναι ισχυρή όσον αφορά στα πρόσωπα ενώ πολλές φορές, είναι ίσως και ισχυρότερη σε σχέση με τις συμπεριφορές αυτών.

Επιλέον πιο εύκολα θα θυμηθούμε τον αναξιόπιστο άνθρωπο με την αντίστοιχα αναξιόπιστη συμπεριφορά του, απ ότι έναν αξιόπιστο, έναν καλό άνθρωπο. Η συνεχής υπενθύμιση της αρχικής/πρώτης εντύπωσης έχει τόση αξία όση η αυθεντική προσωπικότητα κάθε ανθρώπου που κινείται, δρα και ενεργεί στον μικρόκοσμό του, στον χώρο εργασίας του, στην κοινωνική όμαδα που ανήκει.

Μπορούμε να επηρεάσουμε/διαμορφώσουμε την δική μας πρώτη εντύπωση;

Υπάρχουν τρόποι να διαμορφώσουμε την δική μας προσωπική ταυτότητα. Ο σημαντικότερος έχει να κάνει με τον τρόπο που επικοινωνούμε, και την ανάπτυξη του αυθεντικού μας στυλ. Συμβουλές όπως να χαμογελάμε, να εκπέμπουμε ενθουσιασμό, να μην βιαζόμαστε οταν μιλάμε, να ακούμε προσεκτικά, να μην διακόπτουμε, να μην μακρηγορούμε, να γνωρίζουμε τι λέμε, να είμαστε ευγενικοί και ευπρεπείς, να μυρίζουμε όμορφα κοκ, είναι «απλές» κενές περιεχομένου πολλές φορές συμβουλές. Εδώ χρειάζεται κυρίως ανάπτυξη δεξιοτήτων, αυτογνωσία, υψηλή φυσική, σχεσιακή και κυρίως συναισθηματική αυτεπίγνωση και ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μας. Προφανώς απαιτείται λίγο περισσότερος κόπος για να πετύχουμε ουσιαστική αλλαγή στη ζωή μας…

Για το Your Therapist,

Νίκος Χαρόπουλος | Mentor, Coach, Executive Coach

Exit mobile version